Iako je mnogima paradajz, tokom leta deo svakodnevnog jelovnika, ipak određena vrsta ljudi ne bi trebala da ga jede. Može da izazove alergijske reakcije kod određenog tipa ljudi i ogroman problem sa varenjem.
Ako imate refluks kiseline, na primer, paradajz može da izazove razne simptome, uključujući gorušicu, nadutost i probleme sa varenjem.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Razlog tome je što paradajz sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, koje povećavaju količinu kiselina u stomaku i tako izazivaju pomenute probleme.

Shutterstock
Nutricionistkinja Blanka Garsija kaže da paradajz pomaže da se bolje apsorbuje gvožđe iz drugih namirnica, što je mineral koji ima ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina i mioglobina, proteina koji prenose kiseonik do mišića i organa celog tela.
Ovakav efekat paradajz ima jer sadrži impresivne količine vitamina C, pa se tako u jednoj šolji paradajza može uneti 27 odsto dnevnih potreba vitamina C.
Studija iz 2016. godine je dokazala da rane drastično brže zarastaju kod pacijenata kojima su davani suplementi vitamina C.
BONUS VIDEO