Starinski recept sa dvora NEMANJIĆA: Piletina u SOSU od belog vina, nešto je NAJSOČNIJE što ćete ikada probati

Vesti 17.06.2022 11:20 1

Ovo je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena

Starinski recept sa dvora NEMANJIĆA: Piletina u SOSU od belog vina, nešto je NAJSOČNIJE što ćete ikada probati

Shutterstock

Recept datira iz 1196. godine, tačnije te godine se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog. Važi za jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.

Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.

Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru. O carskoj trpezi u vreme careva Dušana i Uroša starao se budući knez Lazar, koji je imao titulu stavioca.

Sastojci:

Pileće belo meso,
med,
pšenično brašno,
mast,
beli luk,
majčina dušica

Priprema:

Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

Prijatno! 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Mario Šarafciger
17.06.2022 11:46

Zaboravili ste u receptu Kurkumu .Čia semsnke ,Qinou ,Đumbir,ptičije mleko i batake komaraca i Himelajsku so---pa to su bili najčešće namirnice u Srbiji tog doba ja i da nezaboravim --Magateći jogurt(ako magarca pomuzete na pravom mestu