Recept datira iz 1196. godine, tačnije te godine se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog. Važi za jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.
Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru. O carskoj trpezi u vreme careva Dušana i Uroša starao se budući knez Lazar, koji je imao titulu stavioca.
Sastojci:
Pileće belo meso,
med,
pšenično brašno,
mast,
beli luk,
majčina dušica
Priprema:
Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.
Prijatno!
BONUS VIDEO
UHAPŠEN PREDSEDNIK OPŠTINE ŽITORAÐA: Lisice stavljene na ruke još nekim funkcionerima, nastavlja se borba protiv korupcije
DUGOROČNA PROGNOZA ZA PROLEĆE MNOGIMA SE NEĆE SVIDETI: Stiže nam hladni talas, još padavina, a onda novo IZNENAĐENJE

Sandra Bulok jednu stvar nikad ne bi učinila pred kamerama: "To nisam ja"

Nova lista najboljih i najgorih jela u Srbiji: Živa pljeskavica, rezanci sa makom...

UHAPŠEN PREDSEDNIK OPŠTINE ŽITORAĐA Sa njim palo još nekoliko funkcionera

"RAZLOG ZA NAŠ RASKID NIJE PREVARA" Rastko više nema šta da krije, javno potvrdio sve glasine

DOMAĆA PROJA SA TIKVICAMA: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!
ISKLJUČENJA U DVE OPŠTINE U BEOGRADU: Evo ko sve danas neće imati struju i kad

IDENTIFIKOVAN MUŠKARAC KOJI JE NASRNUO NA POLICAJCA U BEOGRADU Pre toga napao drugog muškarca

DOKAZI U 133 DOKUMENTA DOVOLjNI ZA ISTRAGU ZLOČINA NAD SRBIMA? Može li naša zemlja da pokrene postupke o zverstvima u istočnoj BiH
Danas treba da izbegavate OVE kućne poslove: Slavimo Svete mučenike Hrisanta i Dariju

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

PUTINOVA LETEĆA "ZVER" RASPALILA PO VOJNICIMA Stižu nove vesti o borbama kod granice

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Mario Šarafciger
17.06.2022 11:46Zaboravili ste u receptu Kurkumu .Čia semsnke ,Qinou ,Đumbir,ptičije mleko i batake komaraca i Himelajsku so---pa to su bili najčešće namirnice u Srbiji tog doba ja i da nezaboravim --Magateći jogurt(ako magarca pomuzete na pravom mestu