Recept datira iz 1196. godine, tačnije te godine se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog. Važi za jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.
Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru. O carskoj trpezi u vreme careva Dušana i Uroša starao se budući knez Lazar, koji je imao titulu stavioca.
Sastojci:
Pileće belo meso,
med,
pšenično brašno,
mast,
beli luk,
majčina dušica
Priprema:
Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.
Prijatno!
BONUS VIDEO

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO
Belodedić: "Ambijent na Marakani ne može da se opiše"

SRBIJA ĆE BITI CENTAR ZNANJA, INOVACIJA, MUZIKE I IGRE Mali i ove nedelje na gradilištu Ekspa

KIJEV JE BIO SPREMAN ZA KRAJ RATA Putin: Onda je Zapad insistirao da se promeni stav pa smo dobili "ili mi ili vi"

Glavni arhitekta Ekspo-a: „Smanjićemo temperaturu u gradu za četiri stepena, a posle Beograd dobija nešto još vrednije“

"Spremni smo za primirje"

Na današnji dan, 4. septembar

KADA ČETBOT IZMIŠLjA: Evo kada AI halucinacije mogu da nam budu od koristi

Deca vrište, scene su strašne; Pojavio se novi uznemirujući snimak iz Lisabona VIDEO

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Deca u narodnim nošnjama iznenadila Beograđane – evo zašto ih svi vole

MOŽE DA PRODUŽI ŽIVOT: Samo minut intenzivnog vežbanja dnevno

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!

Izraelska vojska pogodila dve mete u Libanu povezane s Hezbolahom

Трамп упозорио на „сковану заверу“ Москве, Пекинга и Пјонгјанга

Mario Šarafciger
17.06.2022 11:46Zaboravili ste u receptu Kurkumu .Čia semsnke ,Qinou ,Đumbir,ptičije mleko i batake komaraca i Himelajsku so---pa to su bili najčešće namirnice u Srbiji tog doba ja i da nezaboravim --Magateći jogurt(ako magarca pomuzete na pravom mestu