Turska, domaća, srpska ili crna kafa... Ovo su sve nazivi nza napitak koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji.
Iako je reč o tradicionalnom toplom koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno, po mišljenu Turaka.
Oni tvrde da bii ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.
U Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.
S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu napitka koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih "standardnih", duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.
Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.
Za kuvanje kafe u Turskoj se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti ukus i miris kafe.