Turska, crna ili srpska kafa?! Svi je pripremamo pogrešno, a zbog JEDNE STVARI ukus će biti MNOGO bolji!

Izvor: Najžena Vesti 18.09.2021 19:00 0

Evo koje greške pravimo u pripremi turske kafe i kako treba da se skuva

Turska, crna ili srpska kafa?! Svi je pripremamo pogrešno, a zbog JEDNE STVARI ukus će biti MNOGO bolji!

pixabay

Turska, domaća, srpska ili crna kafa... Ovo su sve nazivi nza napitak koji se pije gotovo u svakoj kući u Srbiji.

Iako je reč o tradicionalnom toplom koji se, osim u našoj zemlji, pije i u Turskoj, izgleda da ga sve vreme spremamo pogrešno, po mišljenu Turaka. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Oni tvrde da bii ovaj napitak trebalo pripremati drugačije.

U Srbiji je praksa da odmerimo količinu vode koja nam je potrebno, sipamo u džezvu, sačekamo da provri, sipamo potrebnu količinu kafe – jedna kašičica za jednu šolju kafe – sačekamo koji trenutak da krene da se izdiže u džezvi i to je to.

S druge strane, u Turskoj se za jednu šoljicu napitka koriste dve kašičice kafe – doduše, same kašičice su nešto manje od onih "standardnih", duge su oko jedan centimetar i široke oko pola centimetra.

Količina šećera se, naravno, dodaje po želji, ali se koriste i jednom cakom – nikako ne dodaju žuti, već isključivo beli šećer jer se od njega stvara veća pena u kafi.

Za kuvanje kafe u Turskoj se takođe uglavnom koristi flaširana voda, pošto hlor u tekućoj vodi može da upropasti ukus i miris kafe. 

Komentari (0)