Sudopera je najveći leglo BAKTERIJA: Evo kako da je sigurno očistite, uz ove TRIKOVE će blistati!

Vesti 23.04.2022 08:40 0

Možda mislite da je količina vode i sapuna za pranje sudova koja prođe kroz vaš sudoperu dovoljna da je isperete, ali u stvarnosti su sudopere savršeno mesto za razmnožavanje bakterija

Sudopera

Shutterstock

Ako ručno perete lonce, šerpe i ostalo posuđe, vaša sudopera je verovatno svaki dan prekrivena prljavštinom i masnoćom pa bi trebalo da je očistite gotovo svaki dan. - Trebalo bi da  čistite sudoperu onoliko često koliko i perete sudove. Možda mislite da su voda i sapun za pranje sudova koji kroz sudoperu prođu dovoljni da se opere, ali zapravo je to idealno mesto za razmnožavanje bakterija, zbog svega što sve završi u njoj - kažu stručnjaci iz "Home Made Simplea". Podelili su i par saveta za svakodnevno pranje sudopere, a dobra stvar je da vam neće biti potrebno puno vremena, kako prenosi Express.

Isperite ostatke hrane

Prema stručnjacima, trebalo bi da  izbegavate da ostavljate komadiće hrane u sudoperi i ubacujete ih u odvod jer to može uzrokovati začepljenje. Umesto toga, sve ostatke odmah bacite u kuhinjsku kantu za smeće.

Operite sudoperu sapunom i vodom 

Za svakodnevno čišćenje možete pomešati tečnost za pranje posuđa i vodu. Oribajte celu površinu sudopere kako biste uklonili sve mrlje i ostatke hrane.

Isperite sudoperu vodom i osušite je

Isperite sapunicu i proverite da li ste obrisali svaki deo sudopere, uključujući odvod i slavine. Nakon toga je samo obrišite suvom krpom.

Za dubinsko čišćenje sudopere koje se preporučuje jednom nedeljno, stručnjaci savetuju dezinfekciju, a ako želite da uklonite tvrdokorne mrlje,potrebno je da  uložite malo više truda. 

- Začepite odvod i napunite sudoperu s par litara tople vode pa ubacite kašičicu izbeljivača. Zatim umočite sunđer, obrišite slavinu  i ostavite da stoji najmanje pet minuta. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši - objašnjavaju stručnjaci.  Što se tiče tvrdokornih mrlja, kažu, možete koristiti sodu bikarbonu koja zbog svoje može da razgradi masnoću, a potrebno  je samo da je pospete po mrljama i ostavite da odstoji pre nego što ga obrišete i isperete.

 

Komentari (0)
Loading