Stari recept sa JUGA SRBIJE: Prolećna KAPAMA, ukusno tradicionalno jelo za sve ukućane

M. G. Vesti 16.04.2022 17:00 0

Kapama sa mesom, odličan je izbor pravih gurmana.

Stari recept sa JUGA SRBIJE: Prolećna KAPAMA, ukusno tradicionalno jelo za sve ukućane

Printscreen/Youtube

Sastojci:

- 1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka) ili junetine ili piletine. Kapama ne mora da bude samo od jagnjećeg mesa

- 200 g luka 

- 200 g mladog luka i 500 grama spanaća, zelja ili blitve

- 300 g paradajz-pirea (nije obavezno)

- 100 g masti 

- 5 g aleve paprike 

- 1 g belog luka

- 2 dl kiselog mleka ili pavlake 

- 100 g brašna 

- 300 g spanaća 

- 20 g soli 

Priprema:

Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje. Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite.

Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta.

Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje.

Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Zapecite 20-tak minuta (nije obavezno). Služiti sa ovčijim kiselim mlekom, kajmakom, jogurtom ili pavlakom.

Prijatno!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading