Za POMFRIT kao iz restorana: Profesionalni kuvar otkriva koji je to TAJNI sastojak, vi ga SIGURNO već imate u KUHINJI

Andrea Orlandić Vesti 11.09.2021 16:55 0

Svi znamo da je pomfrit iz restorana uvek savršeno hrskav, začinjen i generalno jako ukusan. Ali kada ste probali sami da ga napravite nije bio ni blizu tako savršen - zato što postoji jedan trik za koji mali broj ljudi zna

Za POMFRIT kao iz restorana: Profesionalni kuvar otkriva koji je to TAJNI sastojak, vi ga SIGURNO već imate u KUHINJI

Shutterstock

- Za početak, važno je odabrati savršen krompir. Birajte one "brašnastije", s više skroba kao i one koji imaju tamniju koru. Upravo je skrob ključan za to da krompir bude hrskav spolja, a mekan iznutra - rekao je za "Greatist" kuvar Pol Malvone.

Druga bitna stvar je način na koji sečete krompiriće. Optimalna širina je oko šest milimetara, bude li tanji lako će zagoreti, a ostaće sirov iznutra, a bude li deblji neće biti dovoljno hrskav.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Međutim, kuvar Malvone upozorava da vlaga na krompirićima otežava pečenje jer se masnoća teže hvata za površinu krompira - zato savetuje da ih pre pečenja osušite u kuhinjskoj krpi.

A trik, odnosno tajni sastojak koji čini čuda za pomfrit je kukuruzno brašno kojim jednostavno malo pospite po krompirićima. Skrob iz njega će pokupiti višak tečnosti i na krompiru stvoriti sloj koji će pomoći da postignete hrskavost kao u restoranima. Upravo je to ključno za dobijanje savršenog pomfrita. Dovoljna je kašičica kukuruznog brašna na kilogram krompira.

Kuvar potom dodaje da mnogi "potapaju" krompir u ulje, a to je zapravo pogrešno. Dovoljna je kašika ulja na kilogram krompira, a bitno je samo da svaki krompirić bude "obložen" uljem.

Zatim ih samo ravnomerno rasporedite na podlogu za pečenje i ubacite u rernu koja prethodno treba da bude zagrejana. Idealna temperatura je oko 230 stepeni Celzijusa, a treba ih peći oko 20 minuta. Na pola pečenja ih okrenite na drugu stranu i imaćete savršene krompiriće, kao iz restorana.

Komentari (0)