Da li su MAČKE opasne za trudnice: Mišljenja su PODELJENA, ali istina je samo jedna!

Vesti 12.04.2022 19:20 0

Nije nužno da se otarasite životinje ako ostanete u drugom stanju

Trudnica

Shutterstock

Od davnih dana se vodi pitanje, da li je opasno držati mačke u kući toku trudnoće. Istina je da postoji rizik od prenošenja toksoplazmoze koje može loše uticati na bebu, ali kolika je verovatnoća da se stvarno time zarazite je pitanje. 

Toksoplazme se razmnožavaju u mačjim utrobama i zajedno sa izmetom odlaze u spoljašnji svet, gde će potražiti novog domaćina.

Takođe bitno je naglasiti da kod  dvorišnih mačaka postoji daleko veća mogućnost da budu zaražene toksoplazmozom od sobnih. Inače, one se zaraze putem sirovog mesa ili nekuhanog mlijeka.

Istina je da ako već imate mačku da ste već bili zaraženi, i da ste stvorili imunitet protiv ovog parazita. Ako niste mačku imali do sad, a nabavili je tokom trudnoće, nije isključeno da ćete se u tom periodu zaraziti. 

Da li su MAČKE opasne za trudnice: Mišljenja su PODELJENA, ali istina je samo jedna!

Shutterstock

 

Simptomi zareze su poput viroze, što znači da i nije toliko zarazno za ljude, ali ako trudnica oboli u trudnoći donosi ogroman rizik za bebu. 

Moguće je da će se beba roditi sa veoma malom težinom, prevremeni porođaj, mogućnost groznice.. Ali i teži oblici kao što su slepoća, metalna retardacija, deformisana glava,  abnormalnosti mrežnice oka, kalcifikacija mozga.

Generalno su najopasnija prva tri meseca trudnoće, kasnije je sve manja opasnost od od oštećena jer su se organi već razvili. 

Savet je da ne uzimate mačku ako je niste imali do sad, ali ako već imate ljubimca u kući, nema potrebe da ga izbacujete, već se potrudite da pesak stalno bude čist, i obavezno koristite rukavice. 

Komentari (0)
Loading