Ali, danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove. U pitanju je jedan jedini džem od slanine, koji s razlogom zauzima počasno mesto na stolu kada pripremate slano predjelo. Ne ustručavajte se da uz njega poslužite maslinke, kriške jabuka ili grilovani sir.
Sastojci:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
- 450g slanine, isečene na kockice
- 1 luk, sirno iseckan
- 2 čena belog luka, samlevena
- so i biber
- ½ šolja smeđeg šećera
- ½ šolja jabukovog sirćeta
- ½ šolja vode

Shutterstock
Priprema
Slaninu staviti u tiganj i pržiti na srednjoj temperaturi dok se masnoća na istopi i ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebaciti je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Sačuvati dve kašike masti od slanine u tiganju, a ostatak baciti. Vratiti tiganj na vatru i dodati luk, pa uz povremeno mešanje dinstati oko 5 minuta. Umešati zatim beli luk i dinstati dok ne zamiriše još minut. Začiniti biberom i solju po ukusu, s tim da je potrebno imati na umu da je slanina sama po sebi slana i da ne želite da preterate.
S druge strane sjediniti smeđi šećer, jabukovo sirće, vodu i slaninu. Pojačati vatru i uz često mešanje kuvati dok se tečnost ne smanji i džem ne dobije lepljivu, sirupastu strukturu. Džem se po želji možete služiti topao ili hladan, a u hermetički zatvorenoj posudi možete ga držati u frižideru i do nedelju dana.
BONUS VIDEO