Kelj može da pomogne u snižavanju holesterola, što može dodatno da smanji rizik od srčanih bolesti. Jedna studija je otkrila da svakodnevno ispijanje soka od kelja tokom 12 nedelja povećava HDL (dobar holesterol) za 27% i snižava nivo LDL (lošeg holesterola) za 10%, dok takođe poboljšava antioksidativni status.
Ako vam ispijanje kelja deluje isuviše bljutavo, pišemo vam recept koji smo isprobali, a koji će vas bukvalno oduševiti.
Kelj sa svinjskim kotletima
Sastojci:
- 2 svinjski kotleti
- malo slanine, naseckane sitno
- dimljena rebra
- 1/2 glavice kelja
- 3 krompira, srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 1 crni uk
- 1 čaša belog vina
- 2 kašičice suvog celera
- 2 zlice persin
- 1 kašičica aleve paprike
- suvi začin
- ulje
- biber
- so
Priprema:
Priprema
Za ovaj recept mozete koristiti svinjske odreske ili govedinu/junetinu.
Stavite odreske i rebra na vruće ulje da se proprži. Dodajte sitno naseckan luk i pržite još oko 1-2 minuta, zatim dodajte beli luk, propržite 30 sekundi i na kraju dolijte vodu i vino.
Krompir ogulite i narežite na male kocke, a kelj narezite na manje delove i dodajte mesu.
Ako treba dodajte jos vode da se povrće pokrije.
Posolite i ostavite da se tako kuva na laganoj vatri oko 15-20 minuta.
Odreske izvadite i narežite na kocke i vratite u lonac, rebra izvadite i odvojite meso od kostiju i vratite meso u lonac.
Zatim dodajte mlevenu papriku, suvi začin, celer i biber. Ostavite da kuva još 5 minuta.
PRIJATNO!