Ručak samo za poželeti, jeftino i brzo.
Testenina s rikotom i belim lukom
Sastojci:
- 300 g testenine
- 1 kašika maslinova ulja
- 2 šečnja belog luka
- 250 g rikota sira
- kora od jednog limuna
- so, biber
- sveži bosiljak
Priprema:
- Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Procedite je i sačuvajte šoljicu vode od kuvanja.
- Zagrejte ulje na laganoj vatri, dodajte beli luk i kratko propržite, a zatim umešajte rikotu, 100 ml vode od kuvanja testenine i narendanu koru od limuna. Nastavite da mešate dok se smesa ne sjedini. Po potrebi dodajte još malo vode.
- Umešajte špagete, dodatno začinite pa poslužite toplo.
Pileći karabataci sa limunom i majčinom dušicom
Sastojci:
- 4 veća karabataka, cca 500 g
- 1 limun
- 5 grančica sveže majčine dušice
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
- Prelijte pileće karabatake maslinovim uljem i začinite biberom i solju.
- Poređajte ih u pleh s kožicom okrenutom nadole i tek onda upalite ringlu na šporetu. Pustite ih da se prže otprilike 15 minuta.
- Kad koža postane hrskava, okrenite ih i dodajte tanke kriške limuna i grančice majčine dušice, pa ih prebacite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni.
- Pecite ih još 15 minuta i poslužite dok je toplo.