MAKEDONSKI i JUŽNJAČKI "ČOMLEK": Starinsko jelo koje "IMA DUŠU", a mi smo ga ZABORAVILI!

Izvor: Ž. T. Vesti 23.02.2022 13:14 1

Čomlek se sprema tradicionalno sa junećim mesom i dosta luka

MAKEDONSKI i JUŽNJAČKI "ČOMLEK": Starinsko jelo koje "IMA DUŠU", a mi smo ga ZABORAVILI!

Printscreen/Youtube

Ovo jelo je popularno na jugu Srbije, u Makedoniji i Bugarskoj.

Sastojci:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

  • 600 grama mlevenog junećeg mesa
  • 4 manje glavice crnog luka
  • 1,5 kašika seckane nane
  • 1 jaje
  • 3-4 kašike prezli.

Sos:

  • 1 kašika brašna
  • 1-2 kašičice mlevene crvene paprike
  • po ukusu so, biber i suvi biljni začin,
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 kašike seckane nane
  • 2 decilitra belog vina

Priprema: Sjediniti u činiji mleveno meso sa sitno seckanim crnim lukom, nanom, prezlom, jajetom i začinima.  Oblikovati ćuftice veličine oraha, pa pržiti u vrelom ulju. Kad su gotove, izvaditi ih i držati na toplom.
U ulju u kom su se pržile ćuftice, dobro upržiti luk, dodati nanu, brašno i mlevenu papriku. Naliti vinom i dodati malo tople vode, da se dobije fini sos. Začiniti po ukusu. Zemljane činijice premazati tankim slojem ulja, poređati ćuftice, pa naliti sosom da ogreznu.
Pećnicu zagrejati na 250 stepeni, pa peći čomlek da suvišna voda uvri i uhvati se lepa korica. Gotovo jelo možete ukrasiti listićima sveže nane.
Čomlek je najbolji kad se jede sa ovčijim kiselim mlekom.

PRIJATNO!

 

Komentari (1)
zozo
23.02.2022 17:30

Jedemo ga a ima dusu? Greska je u cemu?