Ipak za dobar pire, potrebni su i dobri i trikovi.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- po potrebi so i voda
- po potrebi mleko
- i još kašika maslaca ili kajmaka
- biber
- suvi začin
- po želji čen belog luka
Priprema:
Krompir iseckajte na komade slične veličine. Kada ga isečete, ubacite ga u vrelu vodu, a ako ste ljubitelj belog luka slobodno dodajte jedan čen, jer će;uvenom prilogu dati poseban šmek.
Kada se skuva, od presudne važnosti je da bude vreo. Ne ispirajte ga hladnom vodom i ne čekajte da se ohladi. Gnječite ga ručno, ako ga ubacite u blender rizikujete da dobije čudnu strukturu nalik lepku.
Nakon toga dodajte slobodno malo više mleka i začin. Ako pored pirea pržite i meso, uradite to na svinjskoj masti. Kada se meso isprži prelijte ga ostatkom masti iz tiganja i dodajte malo maslaca.
Ako nemate ostatke masti koristite više maslaca ili ubacite kašiku kajmaka.