Za čista pluća bez traga sluzi: Košta samo 50 dinara, a daje najbolje rezultate

Slobodanka Ćorić Vesti 12.12.2025 13:09 0

Bogata je karotenoidima koji se u telu pretvaraju u vitamin A, ali i vitaminima B, C i K, kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora

sirup

Shutterstock

Iako je često potcenjujemo, šargarepa važi za jednu od najvrednijih namirnica u ishrani. Jeftina je, dostupna tokom cele godine i prepuna hranljivih sastojaka koji mogu imati povoljan efekat na ceo organizam – posebno na disajne puteve.

Bogata je karotenoidima koji se u telu pretvaraju u vitamin A, ali i vitaminima B, C i K, kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora. Upravo zahvaljujući tom sastavu, šargarepa se u narodnoj medicini odavno koristi kao podrška kod kašlja, prehlade, bronhitisa i nagomilane sluzi u plućima.

Vitamin A, pored toga što je važan za vid i imunitet, povezuje se i sa zdravljem sluzokože disajnih puteva, zbog čega se šargarepa često preporučuje kao prirodna pomoć u periodima kada su kašalj i zapušenost učestali.

Domaći sirup od šargarepe – provereni narodni recept

Sirup od šargarepe generacijama se koristi kao prirodna pomoć kod suvog i produktivnog kašlja. Priprema je jednostavna, a sastojci su pristupačni gotovo svima.

Jedna varijanta podrazumeva sveže ceđen sok od šargarepe koji se kratko zagreje sa malo vode i meda, uz stalno mešanje. Druga, nešto gušća verzija, pravi se od kuvane i pasirane šargarepe kojoj se dodaje med i deo tečnosti u kojoj se kuvala.

Uobičajena preporuka iz narodne prakse je da se sirup uzima nekoliko puta dnevno, u manjim količinama, najbolje sveže pripremljen.

Osim u obliku sirupa, šargarepa se može koristiti i svakodnevno u ishrani – kao sok, dodatak supama, varivima, salatama ili čak kao zdrava grickalica. Redovna upotreba može doprineti jačanju organizma i lakšem disanju, naročito u hladnijem delu godine.

Komentari (0)
Loading