Holesterol ne skače zbog slanine i jaja: Nutricionista otkriva prave krivce – dve namirnice razaraju jetru i gomilaju masnoću

Slobodanka Ćorić Vesti 04.12.2025 17:48 0

Posledice se vide na koži: bubuljice, perut, svrab, ljuštenje noktiju

jaje

Shutterstock

Nutricionista Predrag Nenadić ruši sve uvrežene mitove: „Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!“ – to je, kaže on, potpuna zabluda. Najveći problem nije masna hrana, već – šećeri.

Nenadić, jedan od najpoznatijih stručnjaka za ishranu kod nas, objašnjava da masna jetra i povišen holesterol ne nastaju zbog slanine, jaja i mesa. Naprotiv, upravo su u tim namirnicama prisutne zdrave masti i holin (vitamin B4) – sastojak koji pomaže jetri da pravilno preradi masnoće i spreči njihovo nagomilavanje.

„Jetra višak šećera pretvara u masno tkivo. To je glavni uzrok masne jetre, a ne slanina i jaja,“ upozorava on.

Kada izbacimo zdrave masti iz ishrane, a unesemo previše hleba, peciva, testenina i rafinisanog šećera, jetra počinje da se preopterećuje i skladišti masnoću – tako nastaje nealkoholna masna jetra. Posledice se vide na koži: bubuljice, perut, svrab, ljuštenje noktiju.

Nenadić podseća da je holesterol neophodan organizmu – služi za izgradnju ćelija i hormona. Problem nastaje samo onda kada se poveća „loš“ LDL holesterol.

Trigliceridi takođe ne skaču zbog masnog mesa, već zbog:

– previše hleba, peciva i testenina
– voća u velikim količinama
– rafinisanog šećera

Što se tiče „detoksa“, stručnjak ističe da jetra ne može da se očisti kupovnim sokovima – svi ti napici sadrže fruktozu, a industrijska fruktoza (iz glukozno-fruktoznog sirupa) najbrže goji i najviše diže masnoće u krvi.

Kako oporaviti jetru i sniziti masnoće?
– unositi mnogo vode – jetra obožava hidrataciju
– jesti hranu bogatu vlaknima
– ubaciti gorke biljke: maslačak, lincuru, čičak
– jesti zdrave masti: domaću mast, maslinovo ulje, hladno ceđena ulja
– redovno jesti hranu bogatu holinom: jaja, slaninu, meso
– birati ribu poput lososa i skuše

Šećeri napadaju jetru. Zdrave masti je štite. Nenadićeva poruka je jasna: holesterol ne raste od jaja – raste od šećera.

Komentari (0)
Loading