Nisu sve bolesti koje se javljaju zimi isključivo vezane za pojavu hladnijeg vremena. Ono što im je zajedničko jeste da zimski period, osim šarene novogodišnje dekoracije i bogate trpeze, sa sobom donosi i prehlade respiratornog sistema. Zima je najrizičniji period kada su u pitanju epidemije virusa i prehlada iz raznih razloga.
Tada su i lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lekove naših baka kojima su vekovima terale bolest iz kuće.
Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vekovima i lek za niz bolesti.
“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.
Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima.
Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.
Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života. Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.
Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata:
Rakija od žalfije
Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema.
Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte po malo.