Kuhinjski ormarići nisu za sve: Ove stvari će se sigurno pokvariti ako ih stavite tamo, pronađite im drugo mesto

Ana Klikovac Vesti 28.11.2025 14:56 0

Stručnjaci dele šest stvari koje nikada ne biste trebali čuvati u kuhinjskim ormarićima...

kuhinja

Shutterstock

Vaši kuhinjski ormarići čuvaju razne neophodne stvari — od blendera do posuđa za serviranje i zaliha pileće supe. Ali, iako mnoge stvari zasluženo pripadaju ovom prostoru, verovatno postoji nekoliko stvari koje možda čuvate u ormarićima, a koje tamo jednostavno ne bi trebalo da budu.

Možda vam ne deluje kao velika stvar, ali nepravilno skladištenje može dovesti ne samo do nereda — već zapravo može vremenom oštetiti određene stvari. „Vaši kuhinjski ormarići treba da budu prostor za organizaciju i efikasnost, koji vam pomažu da brzo pripremite obroke“, kaže Lori Hajs, osnivačica kompanije ,,Passionate Penny Pincher" za Real Simple. „Ali ne sve pripada iza tih vrata!“

Prema Hajsovoj, neke stvari mogu biti pogođene promenama temperature, nakupljanjem vlage ili jednostavno otežati snalaženje u ormarićima.

Stručnjaci sada dele šest stvari koje nikada ne biste trebali čuvati u kuhinjskim ormarićima.

Kuvari

Koristite svoje kuvarske priručnike u kuhinji, pa se čini logičnim da ih čuvate u kuhinjskim ormarićima. Međutim, Hajsova savetuje protiv toga.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Kuvanje i pranje sudova stvaraju vlagu koja može oštetiti kuvarske priručnike i ručno pisane recepte tako što krivi stranice ili izaziva probleme sa vlagom“, objašnjava ona.

Preporučuje da svoje kuvarske priručnike čuvate na suvom i hladnom mestu, dalje od izvora vlage i toplote. „Razmislite o polici za knjige u susednoj trpezariji ili o posebnom kutku u kuhinji za čuvanje.“

Papirni pribor za jelo

Bilo da ste prezauzeti da perete sudove ili jednostavno preumorni za veliko čišćenje, teško je zanemariti praktičnost papirnog pribora za jelo kao što su salvete, tanjiri i čaše. Ali ako ih ne čuvate na pravom mestu, rizikujete da ih oštetite.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Papirni tanjiri i salvete treba da budu na suvom mestu, poput ostave ili visoke police“, objašnjava Hajsova. „Izbegavajte vlažna mesta kako biste sprečili da tanjiri postanu krhki, salvete vlažne i kako biste izbegli moguću pojavu plesni.“

Papirni ubrusi

Mnogi od nas čuvaju papirne ubruse u kuhinjskim ormarićima, pa možda ne deluje problematično, ali Džesika Litman iz kompanije ,,The Organized Mama" kaže da postoji pametnije mesto za ovaj kuhinjski neophodni predmet.

ubrus

Shutterstock

 

„Znam, ne zvuči kao velika stvar, ali ako je taj donji ormarić pored vode i nešto se prolije, pogodite šta se dešava sa papirnim ubrusom?“ ističe ona. Umesto toga, Litman preporučuje čuvanje u ostavi ili ormariću, dalje od izvora vode.

Začini

Iako nije smisleno držati začine bilo gde osim u kuhinji, ne treba ih čuvati u bilo kojem ormariću. Hajsova savetuje da začine držite svežim i ukusnim tako što ćete ih čuvati dalje od šporeta i mesta sa parom.

začini

Shutterstock

 

„Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu, poput fioke, ormarića dalje od toplote ili na stalku na radnoj površini“, preporučuje ona. „Toplota i para uništavaju ukus i skraćuju rok trajanja.“

Sredstva za čišćenje i hemikalije

Iako je sasvim u redu ostaviti deterdžent za sudove pored sudopere, ne bi trebalo da svi proizvodi za čišćenje budu tako lako dostupni, kaže Keti Dils, predsednica kompanije ,,The Cleaning Authority".

Shutterstock

Shutterstock

 

„Mnogi komercijalno dostupni proizvodi za čišćenje sadrže jake hemikalije, pa postoji rizik od slučajne kontaminacije ako ih čuvate pored hrane, posuđa ili pribora“, objašnjava ona. „Pored toga, ormarić predstavlja bezbednosni rizik za decu ili kućne ljubimce ako je lako dostupan.“

Velike količine ulja

Da li ste kupili neki od onih ogromnih bokala maslinovog ili avokadovog ulja u lokalnoj prodavnici? Iako možda deluje kao dobra kupovina, na kraju će biti bačeno ako se pokvari.

ulje

Shutterstock

 

„Velike količine ulja mogu brzo da užegnu, posebno ako se čuvaju blizu rerne ili u toplom ormariću“, kaže Litmanova. „Umesto toga, držite malu bocu za svakodnevnu upotrebu, a ostatak čuvajte u hladnoj ostavi ili podrumu.“

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading