Ponestalo vam je jaja? Ne trčite odmah u prodavnicu, već iskoristite ove namirnice

Ana Klikovac Vesti 09.11.2025 21:00 0

Jedna od strategija jeste da za deo jaja koristite...

jaja

Shutterstock

Verovatno znate da su jaja u poslednje vreme znatno poskupela. 

S obzirom na to koliko su jaja skupa, možda se pitate kako da maksimalno iskoristite ona koja imate kada kuvate i pečete.

Časopis Real Simple je razgovarao sa Lisom Stil, uzgajivačicom pilića u petoj generaciji i autorkom kuvara ,,The Fresh Eggs Daily Cookbook". Ona je podelila nekoliko pametnih saveta kako da jaja potraju duže u kuhinji, bez potrebe da ih potpuno izostavite ili žrtvujete ukus.

„Ako ih koristite mudro, to može napraviti veliku razliku,“ kaže ona.

Kako „razvući“ jaja u kajgani i omletima

Umesto da odustanete od jutarnje kajgane i tosta, možete učiniti da i jedno ili dva jaja potraju duže, kaže Stilova.

„Zapamtite da jedno jaje iznosi oko tri kašike zapremine. Dakle, umesto da umutite dva jaja, pomešajte jedno jaje sa bogatim, gustim mlečnim proizvodom kao što su sveži sir, rikota ili krem sir.“ Postupak ne može biti jednostavniji: umutite jedno jaje i tri kašike mlečnog proizvoda, začinite i ispržite kao obično. „Samo pazite da mlečni proizvod koji dodajete bude gust — tri kašike mleka ili pavlake učinile bi jaja previše tečnim,“ napominje Stilova.

kajgana sa povrćem

Shutterstock

 

Još jedan način da koristite manje jaja, a da ipak dobijete istu količinu kajgane ili omleta, jeste da jelo „pojačate“ povrćem. „Dodavanjem kuvanog povrća, bilo kojih ostataka koje imate u frižideru, možete napraviti uravnotežen obrok od jednog jajeta umesto dva,“ kaže Stilova. Uštedeti novac i pojesti više povrća? To je dobitna kombinacija.

Još jedan trik? Stilova predlaže malo vežbe za ruke. „Ako jaja dobro umutite, unećete mnogo više vazduha u njih. Biće većeg obima, pa će izgledati kao da imate više jaja.“ Ova strategija je posebno korisna ako spremate veće količine za više ljudi.

Kako „razvući“ jaja u pečenju

Jaja imaju više funkcija u jednostavnim receptima za peciva, kolače i kekse. Ona dodaju vlagu, povezuju sastojke (zahvaljujući belancetu) i daju bogatstvo (zahvaljujući žumancetu). Dakle, iako ih možete pokušati potpuno zameniti, struktura i tekstura vašeg peciva biće verovatno bolji ako zamenite samo deo jaja.

Jedna od strategija jeste da za deo jaja koristite sos od jabuka, zgnječenu bananu ili avokado, predlaže Stilova.

kolači

Shutterstock

 

„U pečenju, opšte pravilo je da se četvrtina šolje ovih pirea koristi umesto jednog jajeta. Naravno, vodite računa da se ukusi ne sukobe.“ Voće može učiniti testo gušćim, ali će zameniti vlagu koju jaja unose, a i dalje ćete imati dovoljno vezivnog efekta od jaja koja ostaju u receptu. Možete pokušati i sa „lanenim jajetom“ (kašika mlevenog lana + tri kašike vode) ili „čija jajetom“ kao alternativom.

Ove delimične zamene najbolje funkcionišu u receptima koji ne zavise od jaja za volumen i „dizanje“. Ako ciljate na čokoladni kolač bez brašna ili pavlovu, bolje je da koristite predviđenu količinu jaja — ili izaberite recept koji ne zahteva toliko jaja.

Mnogi recepti za pite, biskvite ili skonse uključuju premaz od jajeta — umućeno jaje s malo vode, koje se nanosi na testo pre pečenja radi boje i sjaja. „To uvek deluje rasipnički, ali naročito sada,“ kaže Stilova. „Na kraju bacite većinu jajeta.“ Umesto toga, probajte da testo premažete pavlakom za šlag. „I dalje ćete dobiti zlatnu boju, a ne morate potrošiti jaje.“

Kako učiniti da jaja duže traju

Ako ih koristite sporije nego obično, to znači da će jaja duže stajati u frižideru. Dobra vest je da, uz pravilno skladištenje, jaja mogu trajati prilično dugo, kaže Stilova.

„Kada donesete jaja kući, obavezno ih čuvajte sa špicastim krajem nadole,“ kaže ona. To pomaže da se žumance zaštiti od bakterija koje se mogu nakupiti u vazdušnom džepu na tupom kraju jajeta.

jaja

Shutterstock

 

Kao i kod većine namirnica, ne morate se strogo držati roka trajanja na pakovanju, ali birajte što svežija jaja kako biste imali više vremena za upotrebu. Na pakovanju potražite trocifreni „Julijanski kod“, obično pored datuma upotrebe — on označava dan u godini: „001“ znači 1. januar, „060“ je 1. mart, a „365“ 31. decembar. Dakle, birajte što noviji broj. Prema USDA smernicama, jaja se mogu čuvati do pet nedelja, ali Stil kaže da je to verovatno konzervativna procena.

Jaja se takođe mogu zamrznuti. Umutite cela jaja i zamrznite ih pojedinačno ili u porcijama od dva ili četiri, u zavisnosti od toga kako ih najčešće koristite. Odmrznite ih preko noći u frižideru i koristite za omlete, frittate, kajgane ili pečenje.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading