Svi pravimo ovu grešku! Evo da li su jaja bezbedna za jelo posle isteka roka trajanja

Vesti 27.10.2025 13:25 0

Da li smete da jedete jaja kojima je istekao rok trajanja? Stručnjaci daju odgovor.

jaja

Shutterstock

U svakoj kući postoje dve krajnosti - ili jaja nestanu za dan, ili stoje nedeljama netaknuta u frižideru. I onda se, kad primetimo da im je prošao rok, pitamo da li su još uvek bezbedna za jelo?

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, jaja najčešće dospeju na police svega nekoliko dana nakon što su snesena. Iako na pakovanju piše „upotrebiti do“ ili „najbolje upotrebiti pre“, jaja su često bezbedna i nakon tog datuma, uz određene uslove.

Koliko dugo jaja zaista mogu da stoje

„Datumi prodaje ili upotrebe više govore o kvalitetu, a ne o bezbednosti hrane“, objašnjava dr Džejkob Tull, profesor prehrambene tehnologije na Univerzitetu Severozapadni Misuri. Ako su jaja pravilno čuvana, u originalnom pakovanju, u najhladnijem delu frižidera, i to na temperaturi do 4°C, ona su bezbedna za jelo i do pet nedelja od trenutka kada ste ih kupili. Stručnjaci upozoravaju da jaja nikada ne treba držati van frižidera duže od dva sata, jer se tada stvaraju idealni uslovi za razvoj bakterija.

Kako proveriti da li je jaje pokvareno

Kako jaje stari, vazdušni džep u njemu postaje sve veći. Zato mnogi rade takozvani test plutanja:

- sveže jaje potone u vodi

- starije jaje pluta, jer je u njega ušlo više vazduha.

Ako razbijete jaje, svetlo žumance i razliven belanac ukazuju da više nije sveže, ali to ne znači nužno da je pokvareno. Pravi pokazatelj je miris – ako jaje ima neprijatan, sumporast miris ili napuklu ljusku, odmah ga bacite.

Zaključak stručnjaka

Ako su jaja pravilno čuvana na temperaturi do 4°C, mogu se jesti i posle isteka roka, otprilike tri do pet nedelja od dana kada ste ih stavili u frižider, prenosi „Simply Recipes“. Ali ako niste sigurni, nemojte rizikovati. Bolje ih  bacite.

Komentari (0)
Loading