Kiseljenje kupusa po starinskom receptu: Rasol bistar kao suza, glavice tvrde i hrskave do proleća!

Vesti 02.11.2025 10:56 0

Ukiselite kupus po ovim pravilima i biće odličan do proleća!

kiseli kupus

Shutterstock

 

Vredni domaćini širom Srbije u ovo doba godine prave zimnicu. Vreme je da se kupi i dobar kupus i pravilno ukiseli. Ako ne želite da kupus omekša ili postane prekiseo, pratite proverene savete iskusnih domaćica koje ovaj posao rade decenijama.

Osnovna pravila za kiseljenje kupusa

- Izračunajte količinu kupusa prema buretu. Težina kupusa (u kilogramima) treba da bude polovina zapremine bureta (u litrima). Na primer: bure od 30 litara – 15 kg kupusa.

- Količina soli mora biti precizna. Potrebno je 4% soli u odnosu na količinu vode. Ako imate 16 litara vode, dodajte 650 g soli.

- Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je početak novembra – tada je temperatura idealna, od 15 do 20 stepeni, što omogućava pravilno vrenje i dobar ukus.

kupus

Shutterstock

 

 

Priprema bureta i kupusa

Kupus mora biti čvrst i zdrav, bez oštećenih listova. U sredini korena zasecite krstić dubok oko 2 cm, a glavice što jače ugurajte jednu uz drugu da budu što gušće složene. U praznine između glavica stavite rasečene polovine ili četvrtine kupusa, a vodite računa da ulaz u slavinu ostane slobodan.

Priprema rasola

U većoj šerpi rastopite 200 g soli na 5 litara tople vode. Dobijeni rastvor sipajte u bure, pa postupak ponavljajte dok se ne napuni. Kupus mora stalno biti potpuno potopljen – zato ga pritisnite letvicama unakrsno postavljenim ispod ivice bureta.

Pretakanje kupusa

Tokom prvih 15 dana kupus pretačite svakog dana. Zatim sledećih 15 dana – svaki drugi dan. Pretakanje znači da se voda ispusti kroz slavinu i ponovo vrati odozgo u bure, kako bi se ravnomerno izmešao rasol i sprečilo kvarenje. Ako nivo vode opada, dodajte posoljenu vodu u istom odnosu (4% soli). Nakon prvog meseca, bure možete premestiti u podrum, garažu ili na terasu, gde temperatura ne pada ispod nule. Tada kupus pretačite jednom nedeljno, a kasnije svake druge nedelje.

Kako da rasol ostane bistar

Uspešno kiseljenje kupusa prepoznaje se po ukusu i izgledu rasola. Ako ostane bistar i bez bele pene, znači da ste sve uradili kako treba. Iskusne domaćice kažu da je tajna u tačnoj količini soli, redovnom pretakanju i stalnoj pokrivenosti glavica vodom. Posle 1,5 do 2 meseca, kada se deo kupusa potroši, možete dodati nove glavice. Njih treba staviti dublje u bure, da bi se nakiselile kasnije i trajale duže tokom zime.

 

Komentari (0)
Loading