Ovo zaboravljeno jelo se vraća na trpeze: Jednom probate i nećete ni pogledati burek

Slobodanka Ćorić Vesti 30.10.2025 15:15 0

Može biti glavno jelo, uz malo salate, ili prilog uz meso, što je čini odličnim izborom kada nemate mnogo vremena za kuvanje

gibanica

Shutterstock

Neka jela s vremenom padnu u zaborav, a onda se iznenada vrate na jelovnike, kako domaće, tako i restoranske. Jedno od takvih jela je pita gužvara – jednostavna, brza i veoma ukusna delicija koja podseća na sirni burek, ali se priprema znatno brže. Gibanica može biti glavno jelo, uz malo salate, ili prilog uz meso, što je čini odličnim izborom kada nemate mnogo vremena za kuvanje.

Za pripremu gibanice biće vam potrebno: pakovanje kora za pitu (500 g), 4–5 jaja, 400 g svežeg ili mladog sira, dve male čaše grčkog jogurta, 150 ml mleka, kašičica praška za pecivo, 100 ml ulja, sol i biber po ukusu. Po želji možete dodati i malo povrća, poput pola poriluka isečenog na tanke kolutiće ili šaku blanširanog mladog spanaća ili blitve, što će jelu dati još bogatiji ukus.

Smesa se priprema tako što se u činiji pomešaju sir, jaja, jogurt, mleko, ulje, prašak za pecivo, sol, biber i po želji povrće. Četiri lista testa koriste se za oblaganje kalupa – polovina prekriva dno, a druga polovina visi preko rubova. Jedan list ostavite sa strane za kasnije. Preostali listovi se zgužvaju, umoče u pripremljenu smesu i slažu u kalup, dok se smesa ne potroši. Na kraju se sve pokrije listom testa koji je ostao, pokapa uljem i premaže, a rubovi se preklapaju prema unutra i takođe se premazuju uljem.

Pita gibanica se peče oko 30 minuta na 200–220 °C, u zavisnosti od pećnice. Ako gornja kora previše potamni, smanjite temperaturu i prekrijte jelo aluminijumskom folijom. Kada je pita pečena, lagano je poškropite vodom i ostavite da se malo prohladi pre sečenja. Poslužuje se topla ili mlaka.

Komentari (0)
Loading