Ne nasedajte na lepu boju: Tajna koju prodavci ne otkrivaju, evo ako da uvek pogodite najslađu mandarinu

Slobodanka Ćorić Vesti 22.10.2025 12:04 0

Najčešći razlozi za loš ukus su nedovoljna zrelost ili predugo skladištenje

mandarine

Shutterstock

Sa dolaskom jeseni tezge i rafovi trgovina pune se mirisnim, sočnim mandarinama – voćem koje mnogi s pravom smatraju simbolom jeseni. Bogate vitaminom C, idealne su za jačanje imuniteta i osveženje tokom hladnijih dana. Ipak, svako zna koliko može biti razočaravajuće kada umesto slatke i sočne mandarine naiđemo na – kiselu, gorku i suvu. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da to izbegnete.

Kako prepoznati savršenu mandarinu

Najčešći razlozi za loš ukus su nedovoljna zrelost ili predugo skladištenje. Nezrele mandarine imaju kiselkast, gorak ukus, dok one koje dugo stoje gube vlagu i postaju suve.

  • Prava, zrela mandarina treba da bude:
  • Čvrsta, ali ne tvrda,
  • Da ima izražen, svež citrusni miris,
  • I da se kora lako odvaja od ploda.

Ako prstom protrljate koru i osetite laganu masnoću – to je citrusno ulje, znak da je plod prirodno svež. Ako nema mirisa, voće je verovatno voskirano ili staro. U pravilu, što je miris jači, to je ukus bolji.

Obratite pažnju na koru i boju

Kora treba da bude mekana, elastična i blago vlažna, a ne zategnuta i suva. Ako je previše čvrsta i priljubljena uz plod, mandarina je verovatno nezrela ili isušena.

Takođe, obratite pažnju na boju – one koje su i dalje delimično zelenkaste obično su kiselije. Najslađe su žute do narandžaste, s blagim sjajem.

Trik koji otkriva sočnost

Jedan od najlakših načina da prepoznate dobru mandarinu jeste da je procenite po težini. Ako je za svoju veličinu iznenađujuće teška, gotovo sigurno je puna soka i slatka. Laganije mandarine, bez obzira na boju, obično su vlaknastije i suvljeg mesa.

Zato, sledeći put kad birate, uzmite voće u ruku, pomirišite ga i osetite njegovu težinu – vaše nepce će vam biti zahvalno.

Još jedan savet trgovaca

Mandarine se brzo kvare jer imaju tanku koru, pa ih čuvajte na hladnom mestu, ali ne u frižideru, jer gube aromu. Idealno ih je pojesti u roku od 3–4 dana od kupovine.
Trgovci možda ne žele da znate ovaj trik, ali sada ste spremni – zahvaljujući ovim jednostavnim pravilima, uvek ćete izabrati najslađe, najsočnije mandarine i uneti pravu dozu vitamina i sunca u jesenje dane.

Komentari (0)
Loading