Najzdravije povrće sveta raste kod nas: U Americi bi za jedan list dali sto dolara, a mi ga imamo pred nosom

Slobodanka Ćorić Vesti 17.09.2025 08:55 0

Povezana je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti, raka, upalnih bolesti, pa čak i Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

raštan

Shutterstock

Mediteranska ishrana nalazi se među najzdravijim režimima ishrane na svetu, a njen uticaj na zdravlje potvrđen je brojnim istraživanjima. Povezana je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti, raka, upalnih bolesti, pa čak i Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Osim toga, može poboljšati san, očuvati pamćenje i mentalnu oštrinu, ali i ublažiti teskobu i depresiju.

Jedna od namirnica koja posebno doprinosi ovim benefitima je raštan – još uvek često potcenjen u poređenju sa keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Zašto je raštan supernamirnica?

Raštan je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a siromašan kalorijama, što ga čini savršenim izborom za zdravu ishranu. Posebno je važan u ženskoj ishrani jer sadrži flavonoid kaempferol. Istraživanja pokazuju da žene koje redovno unose dovoljne količine ovog flavonoida imaju čak 40% manji rizik od raka jajnika.

Prestžni New York Times svrstao je raštan među najzdravije i najskuplje namirnice na svetu, a u poslednjih deset godina postao je pravi hit na američkim jelovnicima. Njegova popularnost polako se vraća i u naše restorane.

Kako pravilno pripremiti raštan

Da bi sačuvao maksimalne hranljive materije, raštan treba što kraće kuvati. Najbolje je kuvati ga na pari oko pet minuta – vlakna će omekšati, a nutritivni sastojci ostati očuvani. Raštan se može jesti i sirov, u salatama, pesto sosovima ili drugim umacima.

Prilikom pripreme:

Temeljno operite listove pod mlazom hladne vode, ali ih nemojte natapati – time gube vitamine topljive u vodi.

U frižideru raštan može ostati svež i do pet dana ako ga čuvate u prozirnoj foliji i maksimalno istisnete vazduh.

Starinski recept: varivo sa raštanom

Sastojci:

800 g raštana

300 g krompira

600 g suvih svinjskih rebara

400 g paradajza

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 šargarepa

5 kašika ulja

so i biber po ukusu

Priprema:

Očistite i operite 600 g suvih svinjskih rebara, iseckajte na komade, nalijte vodom i skuvajte.

Očistite i operite 800 g raštana, iseckajte na krupnije rezance. Prokuvajte ih nekoliko minuta u ključaloj, malo posoljenoj vodi i ocedite.

Oljuštite crni i beli luk, šargarepu i krompir, operite i sitno iseckajte. Paradajz takođe operite, oljuštite i iseckajte.

U šerpu sipajte ulje i propržite crni luk, šargarepu, paradajz i prethodno prokuvano meso.

Dodajte raštan i krompir iseckan na kockice, posolite i pobiberite. Sipajte malo vode u kojoj se kuvalo meso i kuvajte.

Tokom kuvanja dolivajte vodu od mesa i kuvajte dok meso ne omekša (oko 50 minuta).

Varivo sa raštanom je nutritivno bogato, ukusno i idealno za sve koji žele zdravu i mediteransku ishranu.

Komentari (0)
Loading