Svež hleb se osuši u proseku za samo jedan dan, ali dobra vest je da postoji jednostavan trik kako da mu vratite svežinu, bez odlaska u prodavnicu i bez pravljenja prženica! Ako imate bajat hleb kod kuće i ne želite da ga bacite, isprobajte ovaj brz i efikasan način da hleb ponovo bude mekan i ukusan, kao da je upravo ispečen.
Trik za svež hleb u nekoliko koraka:
- Natopite hleb vodom - Uzmite veknu ili polovinu vekne i stavite je u činiju sa vodom. Dobro je nakvasite, nije važno da li je voda topla ili hladna.
- Pecite u rerni - Stavite hleb u pleh i ubacite ga u prethodno zagrejanu rernu na 150°C.
- Ako je u pitanju manji komad hleba, pecite 5–6 minuta. Za celu veknu, pecite 10–12 minuta.
Imaćete kao sveže ispečen hleb. Nakon pečenja, hleb će ponovo biti mekan iznutra, a spolja će imati hrskavu koru, baš kao kad ste ga prvi put izvadili iz pekare.
Kada trik ne pomaže?
Važno je napomenuti da ovaj trik ne treba primenjivati ako je hleb buđav ili ima neprijatan miris. U tom slučaju, najbolje je da ga bacite kako biste izbegli moguće zdravstvene tegobe.
Video:
Možda vas zanima…