Da li treba prati meso pre kuvanja? Svi prave grešku, ovo je jedini ispravan način

Vesti 26.08.2025 15:31 0

Većina ljudi pre kuvanja ispira meso pod mlazom vode, a stručnjaci otkrivaju da li je to opasno.

meso

Shutterstock

Mnogi ljudi se drže starog pravila i pre kuvanja ispiraju meso pod mlazom vode, verujući da će tako ukloniti bakterije i viruse. Međutim, da li je to zaista korisno ili zapravo opasno?

Može li voda zaista oprati bakterije?

Iako sirovo meso može sadržati razne bakterije i viruse, ispiranje vodom iz slavine nije efikasan način da ih se rešite. Naprotiv, brojna istraživanja i laboratorijski testovi pokazali su da ovakav postupak mesu može učiniti više štete nego koristi. Zašto? Jer se prskanjem vode bakterije mogu raširiti po sudoperi, kuhinjskim površinama i drugim namirnicama, čime se povećava rizik od kontaminacije i trovanja hranom.

meso

Shutterstock

 

 

 A šta je sa limunom i sirćetom?

U nekim kulturama, meso se pre kuvanja ispira kiselinama poput limunovog soka ili belog sirćeta, i to može pomoći u smanjenju broja bakterija na površini mesa. Stručnjaci sa portala „Healthline“ preporučuju ovu praksu kao efikasniju alternativu običnoj vodi.

 Prava zaštita je termička obrada

Najvažniji korak u sigurnoj pripremi mesa je termalna obrada na visokim temperaturama. Meso treba biti potpuno pečeno ili kuvano kako bi se uništile sve štetne bakterije.

 Dodatni saveti za sigurnu pripremu:

- Očistite i dezinfikujte sve radne površine nakon rada sa sirovim mesom.

- Držite ostale namirnice dalje od sudopere.

- Ruke temeljno perite sapunom nakon kontakta sa sirovim mesom.

Video:

 

@najzena.rs Ovo cveće svi imaju, a privlači bedu i bolesti #najzena #zena #viral #fyp #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading