Ukiselite paprike za 10 minuta bez kuvanja i konzervansa: Ovu zimnicu morate da imate u svom špajzu

Vesti 12.09.2025 16:02 0

Ono što ovaj recept izdvaja jeste jednostavnost: ne zahteva kuvanje, nema konzervansa, a rezultat je siguran i ukusan. Idealan je za sve koji žele domaću zimnicu, a ne žele sate da provode u kuhinji.

kisele paprike

Shutterstock

Kada krene sezona pripreme zimnice, paprike su u mnogim domaćinstvima nezaobilazan izbor. Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kisele paprike u tegli – hrskave, osvežavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.

Ono što ovaj recept izdvaja jeste jednostavnost: ne zahteva kuvanje, nema konzervansa, a rezultat je siguran i ukusan. Idealan je za sve koji žele domaću zimnicu, a ne žele sate da provode u kuhinji.

Potrebni sastojci:

– 3 kg crvene paprike
– 100 g soli
– 3 kašičice šećera
– 3 l vode
– 1 l alkoholnog sirćeta
– Beli luk po želji
– Malo svežeg peršuna
– Biber u zrnu

Priprema:
Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cele ili prepoloviti, prema želji. U velikom loncu pomešajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće – to će biti vaša salamura.

U sterilizovane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čenova belog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus. Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.

Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mestu najmanje 2–3 nedelje pre konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.

Saveti za čuvanje:
Redovno proveravajte tegle tokom mariniranja. Ako primetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu da biste produžili svežinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cele zime.

Komentari (0)
Loading