Juneća ili goveđa džigerica je prava nutritivna bomba, a pored toga i veoma pristupačna – kilogram košta manje od 100 dinara. Bogata je vitaminima (A, D, B6, B12), mineralima (gvožđe, bakar, cink, selen, fosfor, kalijum) i proteinima, što je čini izuzetno zdravom namirnicom sa dugom tradicijom.
Redovno konzumiranje džigerice pomaže u borbi protiv umora, jača imunitet, podržava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, te poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje mozga. Folati iz džigerice su posebno korisni za trudnice, dok vitamin A pomaže vidu, kostima i rastu ćelija.
Priprema je jednostavna: džigericu nasecite na tanke šnicle, lagano posolite, uvaljajte u brašno i pržite na masti po tri-četiri minuta sa svake strane. Može se služiti uz pire krompir i salatu.
Iako je veoma zdrava, treba je jesti umerenо zbog visokog sadržaja vitamina A i holesterola, a osobe sa zdravstvenim problemima treba da se posavetuju sa lekarom. Za one koji ne vole iznutrice, dostupne su i kapsule sa koncentrisanom jetrom.
Petar Beatović
10.09.2025 22:00Gde ima dzigerica po toj ceni.
je li tako?
11.09.2025 10:16da ali domaća koja više ne postoji. Sada kupiš džigericu a kroz nju prošlo tona otrova i antibiotika.