Zaboravite na zapršku: Ova mala namirnica zgusne čorbu za 5 minuta, a čuva srce

Slobodanka Ćorić Vesti 26.08.2025 10:55 0

Najjednostavniji način je da ga kuvate zajedno sa povrćem i začinima

zaprška

Printscreen/Youtube

Čorbe i variva na našem stolu su tokom cele godine, samo ih u proleće i leto pravimo nešto laganijim. Ipak, i tada volimo da imaju pun ukus i da nisu “vodene”. Umesto brašna, koje se tradicionalno koristi za zgušnjavanje, odlična i zdravija alternativa je – povrće. A među najboljim izborima svakako je sočivo.

Sočivo kao prirodni zgušnjivač

Sočivo je jedna od najstarijih namirnica koje čovek koristi, a i danas je nezamenljivo u kuhinji. Dolazi u više boja – crveno, zeleno, braon ili crno – i u sebi krije obilje biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala. Osim što je hranljivo, sočivo se tokom kuvanja lako raspada, stvarajući gustu i kremastu strukturu jela. Upravo zato ga mnogi dodaju u supe, čorbe i sosove umesto brašna.

Crveno sočivo posebno je zgodno jer se kuva za svega nekoliko minuta i odmah daje baršunastu teksturu. Ako, na primer, u čorbu od povrća ubacite pola šolje sočiva, više vam neće trebati nikakav drugi zgušnjivač.

Kako ga koristiti u kuhinji

Najjednostavniji način je da ga kuvate zajedno sa povrćem i začinima. Tokom kuvanja sočivo se “rastopi”, zgusne jelo i obogati ga ukusom. Tako nastaju čorbe koje su i lagane i hranljive. Osim toga, sočivo se koristi i u salatama, kao punjenje za veganske pite, pa čak i kao zamena za meso u pljeskavicama.

Zašto je dobro za nas

  • Nutritivna bomba – puno biljnih proteina i vlakana, idealno za vegetarijance i vegane.
  • Brzo i praktično – nema dugog potapanja, kao što je slučaj s pasuljem, već je spremno za kratko vreme.
  • Zdravo za srce – smanjuje holesterol, pomaže varenju i doprinosi boljoj cirkulaciji.
  • Drugim rečima, sočivo je pravi saveznik kada želite ukusno, zasitno i zdravo jelo bez mnogo muke.
  • Komentari (0)
    Loading