Da li je SLANINA uopšte ZDRAVA? Mit o SRPSKOM specijalitetu je rešen, posle ovoga ćete je gledati drugim očima

Lana Vidović Vesti 21.03.2023 11:33 1

Naše bake i deke, mame i tate, jeli su slaninu, a onda je nekako ona postala glavni krivac za maltene sve zdravstvene probleme i godinama je imala lošu reputaciju u svetu zdrave hrane

slanina

Shutterstock

 

Direktor Diverzanta istraživača u "Sysco" Darnel K. Grin, izdvojio je prednosti i tvrdnje iz kog razloga se smatra da je slanina zdrava.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Proteini na bazi svinjskog mesa : Protein koji se nalazi u slanini je izuzetno vredan za održavanje našeg nivoa energije i potpuno funkcioniranje, zdravo telo, s minimalnim količinama onih loših ugljenih hidrata koji stvaraju salo koje nas širi u struku, butinama i zadnjici, koji stvara masnoću.

- Dok su ljudi godinama slušali horor priče da je slanina puna štetnih masti i na kraju krajeva, ako ste ono što jedete, ko želi da bude svinjsko meso? Ali činjenice su potpuno suprotne, jer slanina pomaže da u potpunosti zasitimo apetit sa visokom proteinskom/niskom količinom energije ugljikohidrata, pomažući telu da izgubi težinu, podiže metabolizam i izgradi vitke i jače mišiće - kaže Darnel K. Grin.

Najveći problem je količina masti koju sadrži, ali stručnjaci ističu da je slanina dobra za zdravlje ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Zaključak je: Pored Darela Grina i istraživanje Američkog centra za javno zdravlje se pozabavilo se uticajem slanine na zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša je to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kada je reč o gojenju, ugljeni hidrati su najopasniji, a ne masti, tako da slanina u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće vam dosta energije.

Dobra stvar je što slanina sadrži i dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slanine, duže ćete biti siti, baš zbog tih proteina koje sadrži.

Pored svega toga, slaninica sadrži i dosta vitamina iz kompleksa vitamina B, koji su jako važni za imuni sistem, a pored toga sadrži i cink.

Sve to ne znači da na slaninu sada treba da navalite kao na zelenu salatu, ali daleko od toga da je ova namirnica loša po zdravlje – jedino na šta treba da pazite je količina, kao i uostalom kod svih namirnica.

Komentari (1)
Anamaria
25.10.2022 14:04

Gojenje gojenje. Sta vam je ? Nismo stoka, taj izraz se upotrebljava samo kod zivotinja. Ma primjer, uzgoj goveda, gojenje svinja itd.