Ako postoji jedan recept za branz koji bi zaista trebalo da naučite, to su prženice. To je svestrano jelo koje svi vole, pogodno i za ležerne i za svečanije prilike. Priprema je jednostavna i zahteva samo nekoliko osnovnih sastojaka koje verovatno već imate u frižideru i ostavi.
Ipak, Marta Stjuart dodaje jedan poseban sastojak koji podiže ovaj klasični, slatki doručak na viši nivo.
Prženice se prave od hleba, jaja, mleka, šećera, a ponekad i vanile ili cimeta za dodatni ukus. Međutim, Marta koristi sastojak sa barskog pulta — liker sa ukusom narandže i konjaka — kako bi svojim prženicama dala bogatiju i profinjeniju aromu.
Šta je liker sa ukusom narandže?
To je francuski liker napravljen od konjaka, esencije gorke narandže i šećera. Konjak je vrsta brendija, što ovom piću daje bogat, pun ukus.
Shutterstock
Najčešće se koristi u koktelima, ali je i odličan dodatak slatkim i slanim jelima. Liker se često koristi u desertima poput palačinke Suzet, poširanog voća sa sladoledom i krem brulea.
Zašto liker pravi razliku?
Ako volite da kod kuće pravite ukusne koktele, možda mislite da je vaš liker rezervisan samo za kosmopolitan, sajdkar ili ,,Cadillac" margaritu — ali ovaj liker može mnogo više. On je savršen za kuvanje jer njegov ukus ostaje izražen čak i nakon što alkohol ispari tokom flambiranja, karamelizacije ili pečenja.
U Martinoj verziji recepta za prženice, liker se koristi za karamelizaciju obe strane brioš hleba, čime se dobija prozračan, aromatičan doručak.
- Ukus: Sveža narandžina korica i sok iz recepta zajedno sa ovim narandžastim likerom donose elegantne citrusne note u jaja i mleko u kojima se umače brioš. Pošto je liker na bazi konjaka, pruža toplu, slojevitu aromu kakvu vanila ili cimet sami ne mogu da postignu.
- Ravnoteža: Blaga gorčina likera uravnotežuje kiselost narandžine kore i soka, kao i slatkoću mlečno-jajčane mase i samog hleba. Karamelizacija brioša daje lagan i profinjen zalogaj.
Dodavanje likera ne mora da se zaustavi kod Martinih prženica. Ovaj liker obogaćuje razne poslastice, kao što su margarita čizkejk, punč i recepti za babku.
Martina tehnika pripreme prženica
Prženice su jednostavne za pripremu, ali postoji nekoliko trikova koje treba imati na umu kako biste postigli najbolje rezultate, posebno kada ih pravite za goste.
Shutterstock
Pre nego što iscedite citrusno voće, prvo narendajte njegovu koricu — mnogo je lakše uraditi ovaj korak na početku. Kako biste sprečili da prženice pregore ili dobiju previše tamnu boju, između serija prebrišite tiganj vlažnim papirnim ubrusom i dodajte sveže ulje i puter.
Nakon što svaku krišku brioša umočite u aromatičnu mešavinu, stavite je u tiganj — ali pazite da ne pretrpate tiganj, kako bi se prženice ravnomerno pekle. Za savršenu zlatno-smeđu boju, svaku krišku pecite najviše pet minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima…