Jeftiniji i ukusniji od kupovnog: Sipajte ovo u ključalo mleko i napravite domaći sir, bez aditiva

Slobodanka Ćorić Vesti 03.08.2025 13:22 0

Veoma je ukusan i nalik je mladom siru sa divnom žutom bojom

sir

Printscreen/Youtube

Sipajte jaja u ključalo mleko i napravite brzo i lako domaći sir koji je ukusniji nego kupovni a ne sadrži aditive.

Napravite sir brzo i jednostavno kod kuće. Sigurno će vam uspeti,  a sir možete čuvati i do 7 dana u frižideru.

Veoma je ukusan i nalik je mladom siru sa divnom žutom bojom.

Sastojci:

  • 1 i po litra mleka
  • 375 gr kisele pavlake
  • 3 jaja
  • 1 i po kašičica soli

Priprema:

U veću šerpu sipajte mleko i stavite ga da provri. U međuvremenu umutite jaja, dodajte pavlaku i so, pa sve lepo sjedinite. Kada mleko počne da ključa, sklonite ga sa ringle i odmah u tankom mlazu sipajte pripremljenu smešu uz neprestano mešanje varjačom.

Vratite šerpu na ringlu na umerenu temperaturu i mešajte još nekoliko minuta, dok se mleko ne „zgrušava” i dok se ne odvoje surutka i sir. Kada se masa razdvoji, procedite je kroz gazu ili čistu kuhinjsku krpu postavljenu u cediljku.

Ostavite da se dobro ocedi – najmanje sat vremena, a ako želite čvršći sir, ostavite ga da se cedi i duže.

Rezultat? Domaći sir kremaste strukture, blago slan, sa bogatim ukusom koji podseća na mladi sir, ali bez aditiva, konzervansa i dodatnih troškova.

Čuvajte ga u zatvorenoj posudi u frižideru, do 7 dana – mada je gotovo sigurno da će nestati mnogo pre!

 

Komentari (0)
Loading