Baka je bila u pravu: Ovaj davno zaboravljeni trik čuva paradajz od pucanja, a jača ukus

Slobodanka Ćorić Vesti 03.08.2025 11:52 0

Paradajz vam puca pred berbu? Evo šta da uradite da to sprečite

zimnica

Shutterstock

Kada paradajz pred samu berbu iznenada pukne, to nije samo frustrirajuće, već može da ugrozi sav trud uložen u njegov uzgoj. Pucanje plodova je česta pojava kod baštovana, ali dobra vest je da se uz nekoliko jednostavnih mera može sprečiti. Ključ je u pravilnom zalivanju, izboru sorte i zaštiti biljke od naglih vremenskih promena, ističe nemački portal Chip.

Zašto paradajz puca?

Najčešći razlog je nagla promena u količini vode koju biljka prima. Na primer, posle dužeg sušnog perioda, jaka kiša ili obilno zalivanje mogu dovesti do prebrzog upijanja vode, pa se plod naduje brže nego što njegova kožica može da izdrži – i tako dolazi do pucanja. Pored vlage, i temperaturne oscilacije igraju ulogu. Ako nakon toplih dana naglo zahladi, kožica paradajza postaje osetljivija i sklona pucanju.

Pet saveta kako da paradajz ostane ceo

Portal Chip navodi pet ključnih saveta za sprečavanje ove pojave:

Redovno i umereno zalivanje

Najvažnije je da zemlja bude stalno ravnomerno vlažna. Zalivajte svakog dana u isto vreme, najbolje ujutru, i izbegavajte naglo povećanje količine vode. Ako je zemlja vlažna do 2–3 cm u dubinu, zalivanje može da sačeka.

Zaštita od kiše i oscilacija temperature
Koristite plastenik ili barem neku vrstu krova koji će zaštititi biljke od jake kiše i pomoći u očuvanju stabilne temperature. Tako se izbegavaju i prekomerna vlaga i temperaturni stres.

Prorjeđivanje biljke – ali pažljivo
Uklanjanje bočnih izdanaka pomaže plodovima da brže rastu, ali preterano skidanje lišća može smanjiti isparavanje i dovesti do viška vode u plodu – što povećava pritisak i rizik od pucanja.

Umerena upotreba đubriva
Prekomerno đubrenje, naročito azotom, može da izazove prebrz rast ploda bez dovoljno razvijene čvrste kožice. To dodatno povećava šansu da paradajz pukne.

Uklanjanje vrhova u pravo vreme
Od sredine avgusta preporučuje se da se uklone vrhovi biljke. Tako biljka prestaje da troši energiju na nove izdanke i usmerava je na sazrevanje postojećih plodova.

A šta s paradajzima koji su već pukli?

Ako je pukotina suva i bez znakova truljenja – paradajz se i dalje može iskoristiti, naročito za kuvanje, sosove, supe ili salate. Ali ako je rana vlažna i otvorena, postoji rizik od kvarenja – takve plodove je najbolje odmah ukloniti kako ne bi zarazili ostale.

Komentari (0)
Loading