Maslinovo ulje je poznato kao zdravija alternativa suncokretovom ulju, ali tržište je preplavljeno proizvodima koji nisu ono što tvrde da jesu. Stručnjaci upozoravaju da čak 90 odsto maslinovih ulja nije proizvedeno na ispravan način, bez obzira na etiketu.
Verujte svom nosu i jeziku
Prvi korak u proveri kvaliteta je miris. Pravo maslinovo ulje treba da miriše voćno, sveže i zeleno. Sipajte malo ulja u čašicu, zagrejte ga na 27 stepeni Celzijusa, tada počinje da isparava i oslobađa svoje prave arome.
Ukus koji pecka - znak da je ulje prirodno
Drugi ključni pokazatelj je ukus. Kvalitetno ulje mora biti pikantno i gorko, toliko da vas može naterati da se zakašljete ili čak zasuze oči. To je znak da je ulje dobijeno direktno iz ploda masline, bez dodataka i hemije.
Shutterstock
Boja nije presudna
Iako boja može da varira, zelenkasta nijansa često ukazuje na svežinu i prirodnost. Ipak, najvažniji su miris i ukus.
Može se koristiti za prženje
Zanimljivo je da pravo maslinovo ulje može da izdrži i visoke temperature, pa može da se koristi i za prženje, što je još jedan pokazatelj njegove otpornosti i vrednosti, piše Informer.
Bonus video:
Možda vas zanima…