Deluje kao jedno od najjednostavnijih jela, ali pire krompir koji se topi u ustima zahteva pažnju i neke trikove kako bi bio kremast i bez grudvica. Na društvenoj mreži TikTok, postoji mnoštvo saveta za pripremu raznih jela, uključujući i pire krompir. Jedan od najzanimljivijih saveta dala je Elena Golutsova, blogerka i pobednica kulinarskog takmičenja u Rusiji.
Ona je otkrila svoje trikove za izuzetno kremast, gladak i vazdušast pire:
1. Nakon kuvanja, krompir treba dobro osušiti - bez preostale vode, kako bi pire bio kompaktniji
2. Zatim ga treba pritisnuti kroz sito, to daje glatku i finu teksturu
3. Ključna greška koju većina ljudi pravi je dodavanje hladnog mleka
Elena savetuje da se koristi vruće kuvano mleko, jer se tako bolje povezuje sa krompirom i daje mu svilenkastu teksturu.
4. Smesa potom treba dobro da se umuti mikserom, ručno ili u blenderu. Mućenjem se unosi vazduh u smesu, pa pire postaje vazdušast
Još jedan savet – puter treba rastopiti pre dodavanja u pire, što dodatno doprinosi glatkoći i punijem ukusu.
Video:
Možda vas zanima…