Sigurno vam se desilo da kupite breskve koje izgledaju savršeno na pijaci ili u prodavnici, ali kad ih zagrizete, tvrde su, zelene i ne mogu da se jedu. Očigledno još nisu dovoljno zrele. Umesto da čekate danima da prirodno sazru ili, još gore, da ih bacite, postoji jednostavan trik koji je otkrila jedna baka u videu na TikToku. Ona je poznata po korisnim savetima za domaćice. U jednom od svojih videa pokazala je kako da ubrzate zrenje breskvi i dobijete savršeno slatko voće za samo jedan dan.
Šta vam je potrebno?
1 smeđa papirna kesa
1 banana
Tvrde breskve
Kako se koristi trik?
Postupak je krajnje jednostavan. Uzmite papirnu kesu i u nju stavite breskve koje nisu zrele. Dodajte jednu bananu – ona je ključna jer oslobađa etilen, prirodni gas koji ubrzava sazrevanje voća. Zatvorite kesu i ostavite je na dnevnom svetlu, najbolje na prozoru ili stolu blizu prozora, gde dopiru sunčevi zraci. Nakon 24 sata, breskve će biti znatno mekše i slađe. U videu, baka tvrdi: „Samo ih ostavite 24 sata na suncu u kesi i dobićete najslađe breskve ikada.“ Na isti način možete omekšati paradajz koji nije dovoljno sazreo.
Video:
Možda vas zanima…