Kada najbolje posoliti hranu — na početku ili na kraju pripreme? Iskusni kuvar do detalja sve objasnio, evo gde smo grešili

Nedeljko Tišanović Vesti 07.07.2025 08:59 0

Kada je reč o kuvanju, često zanemarujemo sitnice koje zapravo imaju veliki uticaj na krajnji rezultat. Jedna od takvih stvari je – kada treba dodati so.

šerpa

Shutterstock

Iako se mnogi oslanjaju na lični osećaj ili naviku, profesionalni kuvari kažu da postoji samo jedan ispravan trenutak za soljenje jela.

U prilog tome ide i eksperiment sproveden na poznatom YouTube kanalu "Americ's Test Kitchen".

Kuvar koji je izveo test kaže da su ga još tokom školovanja učili da se so dodaje odmah na početku pripreme – dok su namirnice još hladne – i da je to godinama radio bez razmišljanja. Ipak, u jednom trenutku je poželeo da proveri da li to pravilo zaista ima smisla. Napravio je poređenje između jela koja su soljena na početku i onih koja su soljena na kraju, i rezultati su bili jasni.

Naime, kada se so doda na početku, ona ima vremena da ravnomerno prodre u hranu, pa svaki zalogaj ima ujednačen i bogat ukus. Nasuprot tome, kada se so doda tek na kraju kuvanja, ona ostaje na površini – tada neki zalogaji mogu biti preslani, dok unutrašnjost ostaje neukusna i bljutava. Dakle, soljenje u poslednjem trenutku ne postiže željeni balans.

Ali šta ako ste jednostavno zaboravili da posolite na vreme? Ni tada nije sve izgubljeno. So možete dodati i kasnije, ali uz oprez – nikako ne sipajte celu količinu odjednom. Umesto toga, dodajte je postepeno i proveravajte ukus. Tako ćete smanjiti rizik da jelo presolite, a ipak ćete mu donekle popraviti ukus.

Bonus video: 

@najzena.rs OVO JE NAJGORI TRENUTAK ZA UKLJUČIVANJE VEŠ MAŠINE #najzena #zena #žene #saveti #vesmasina #viral_video ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading