Paradajz je leti neizostavno povrće, ali mnogi greše kada ga čuvaju kod kuće. Važno je da prilikom kupovine paradajza obratite pažnju na to da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom. Izbegavajte plodove sa mrljama i pukotinama. Treba da budu teški i čvrsti na dodir, jer to znači da nisu prezreli. Važno je da paradajz ne bude zelen, jer takav plod paradajza ima toksični solanin koji može izazvati alergijske reakcije i narušiti crevnu floru.
Shutterstock
Ako kupujete paradajz u prodavnici, nikada ne uzimajte onaj koji stoji u frižideru, jer hladnoća uništava njegov ukus i smanjuje kvalitet. Iz istog razloga, paradajz ne treba držati u frižideru kod kuće, mada to mnogi od nas rade. Ako baš morate, stavite ga na najvišu policu frižidera. Inače, paradajz je najbolje čuvati u papirnoj kesi, u mračnoj ostavi ili podrumu. Ako ste kupili paradajz koji još nije sazreo, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jabukom i ostavite dva do tri dana da odstoji - sazreće.
Video:
Možda vas zanima…
