Malo je mirisa koji su toliko prepoznatljivi i odbojni kao "miris starijih osoba". Taj specifični miris, poznat i kao "eau de elderly", opisan je, pored ostalog, kao kombinacija mirisa kuglica protiv moljaca, mokrog kartona i uvelog lišća.
Dugo se smatralo da je taj miris neizbežna posledica starenja, no stručnjakinja za dugovečnost objasnila je kako se on razvija i kako ga jedna superhrana može ublažiti.
Šta uzrokuje taj miris?
"Miris starijih osoba dolazi od peroksidacije lipida na površini kože. Ako nemate dovoljno antioksidansa, taj miris se nakuplja, a kako se s godinama smanjuje obnavljanje ćelija, miris ostaje", rekla je Lesli Keni, osnivačica Oxford Healthspana. Keni upoređuje peroksidaciju lipida s rđanjem tela.
"To je proces koji zahvata celo telo", objasnila je. "Miris dolazi od spoja zvanog 2-nonenal. To je u osnovi sebum koji je zarđao."
Prirodna antioksidativna zaštita kože slabi s godinama, što uzrokuje veću oksidaciju lipida i nastanak 2-nonela, nusprodukta razgradnje omega 7 masnih kiselina na površini kože. Keni naglašava da se, za razliku od telesnog mirisa, miris starijih osoba ne može prikriti niti isprati.
"Ne možete ga prekriti parfemom. On se samo složi preko mirisa starijih osoba, što stvori još jači zagušljiv miris", kaže. "Ne možete ga ukloniti ni češćim tuširanjem jer se ćelije ne obnavljaju dovoljno brzo, a masni lipidi se teško razgrađuju, pa miris ostaje."
Ključ je u ishrani
Rešenje za neprijatan miris starije dobi? "Morate ga eliminisati iznutra ka van", objašnjava Keni. Ishrana je ključ tog pristupa, a posebno hrana bogata pečurkama.
Pečurke su bogate aminokiselinom ergotioninom, snažnim antioksidansom s protivupanim delovanjem koji sprečava peroksidaciju lipida pre nego što se neprijatan miris stigne da se razvije.
Shutterstock
Ergotionin, navodno, može pomoći da mirišemo svežije i jasnije razmišljamo. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata gljivama može prepoloviti rizik od kognitivnog propadanja.
Pečurke su takođe izvrstan izvor spermidina, organskog spoja koji aktivira autofagiju — regenerativni proces koji uklanja oštećene delove ćelija i reciklira ih radi obnove.
Autofagija igra ključnu ulogu u usporavanju starenja, zaštiti od bolesti, održavanju metaboličke učinkovitosti i smanjenju "zrelog" mirisa. Keni navodi da sve gljive pomažu da više mirišemo na prolećni povetarac nego na zatvoreni podrum, ali shiitake i bukovače su najbolji izbor zbog nutritivnog sastava, piše New York Post.
Bonus video:
Možda vas zanima…
