Nismo ni svesni šta držimo u kuhinji: Evo zbog čega izgrebani tiganj treba momentalno baciti!

Vesti 20.06.2025 18:46 0

Godine 2022., Globalni centar za sanaciju okoline objavio je rezultate istraživanja koje je proučavalo na koji način posuđe s nelepljivim slojem može kontaminirati hranu

teflonski tiganj

Shutterstock

Naučnici su otkrili da čak i jedna jedina ogrebotina na površini nelepljivog tiganja može uzrokovati oslobađanje štetnih mikroplastika koje se potom mogu pronaći u hrani. Ova spoznaja budi zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posledica po ljudsko zdravlje i sigurnost hrane i postavlja važna pitanja o sigurnom korišćenju i odabiru kuhinjskog posuđa.

Godine 2022., Globalni centar za sanaciju okoline objavio je rezultate istraživanja koje je proučavalo na koji način posuđe s nelepljivim slojem može kontaminirati hranu.

Posebno su se fokusirali na tiganje obložene teflonom, koji su vrlo popularni jer sprečavaju lepljenje hrane i lako se čiste.

Međutim, tvrdi se da isti ti tiganji sadrže per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS), poznate i kao "večne hemikalije", koje su štetne za zdravlje. Te materije se nakupljaju u okolini, a s vremenom će ih svi ljudi imati u svom telu.

Šta studija kaže na tiganje obložene teflonom?

Istraživanje je koristilo posebnu tehnologiju koja može brojati vrlo sitne plastične čestice koje se oslobađaju s izgrebanih ili oštećenih nelepljivih tiganja. Otkrili su da čak i jedna ogrebotina može pustiti barem 9.000 mikroplastičnih čestica u hranu. Ako je tiganj više oštećen ili ima dublje pukotine, taj broj može narasti i do 2.300.000.

teflonski tiganj

Shutterstock

 

 

"Karakterizacija mikroplastike još uvek je izazovna, a jo veći izazov je za nanoplastiku", naveli su istraživači.

"Mogući izvor tih čestica je izgrebana površina nelepljivog tiganja koja je uglavnom premazana teflonom."

Nanoplastika je povezana s rakom, urođenim manama i problemima s plodnošću. Te čestice su manje od mikroplastike, a pronađene su i u flašama vode, prema istraživanju Univerziteta Kolumbija.

Opasnost kod nanoplastike leži u tome što su čestice toliko sitne da mogu prodreti direktno u krvne ćelije i mozak.

Šta uraditi?

Izloženost PFAS-ima povezuje se s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput bolesti jetre, bubrega, visokog krvnog pritiska. Kako bi se smanjila izloženost, naučnici savetuju pažljivo rukovanje posuđem s nelepljivim slojem: izbegavati metalni pribor koji može oštetiti površinu, ne pregrejavati posuđe i baciti tiganj čim se premaz počne trošiti.

Takođe preporučuju zamenu PFAS-posuđa alternativama bez tih materija, poput keramike ili nerđajućeg/izlivenog gvožđa.

Naučnici tvrde da se tokom kuvanja s nelepljivih tiganja može osloboditi mikroplastika iz teflona, a još opasnija nanoplastika. Većina tih čestica ipak ostaje pričvršćena na tiganju, ali se mogu zalepiti i za kuhinjske alate, piše Lad Bible.

"To nas upozorava da moramo biti oprezni pri odabiru i korišćenju kuhinjskog posuđa kako bismo izbegli potencijalnu kontaminaciju hrane", naveli su. "Preporučuje se više istraživanja kako bi se procenili rizici povezani sa teflonskom mikroplastikom."

Bonus video:

 

@najzena.rs SKIDA KAMENAC OČAS POSLA Česme, sudopera, tuš i kada će zablistati za samo 15 dinara! #najzena #zena #fyp #viral #viralvideo #viralvideo #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading