Orhideje su poznate po svojim elegantnim i živopisnim cvetovima, ali mnogi ljubitelji sobnog bilja imaju problem da ih nateraju da cvetaju više od jednom godišnje. Čak i uz pravilno osvetljenje i zalivanje, neke orhideje jednostavno odbijaju da proizvedu te upečatljive latice koje ih čine pravim zvezdama među biljkama.
Srećom, jedna baštovanska stručnjakinja otkrila je neočekivano, a veoma efikasno rešenje koje koristi svakodnevni kuhinjski otpad – i to bi moglo u potpunosti da promeni vaš pristup nezi orhideja. Iako orhideje prirodno prolaze kroz fazu mirovanja između cvetanja, LeAnne Samuelson iz "Prestige Botanicals" kaže da postoji jednostavan i povoljan način da im se da podstrek za rast. Trik je, kako kaže, u ponovnom korišćenju ostatka koji većina ljudi baci svako jutro nakon doručka.
— Orhidejama je potreban odmor u fazi mirovanja, ali uz nekoliko tajni iz kuhinjskih ormarića možete im dati dodatni podsticaj ako imate osećaj da vaša nega nije bila idealna.
Glavni sastojak njenog domaćeg đubriva za orhideje je ostala skuvana crna kafa, bogata prirodnim azotom koji podstiče snažnije lišće i zdraviji korenov sistem, stvarajući tako uslove za češće i upečatljivije cvetanje.
— Ovime nahranite orhideju jednom mesečno i ostatak đubriva čuvajte u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Ovo domaće đubrivo orhidejama daje dodatni azot, pomažući im da rastu i cvetaju efikasnije.
- Recept za mešavinu:
Ipak, važna je umerenost, pa LeAnne savetuje da se "uvek počne sa slabijom dozom kada se koriste domaća đubriva".
Kiselost kafe može biti korisna u malim količinama, ali prekomerna upotreba može naškoditi orhidejama.
— Ako preterate, obratite pažnju na znake kao što su bela skramica na kori u saksiji, sušenje vrhova listova ili crnjenje korena – to su sve znaci prekomernog đubrenja.
Dodatni savet:
Za još više hranljivih materija, u negu orhideja možete uključiti i kore od banane, koje pomažu kod otpornosti na sušu i aktivacije enzima rasta.
— Banane su bogate kalijumom, koji pomaže orhidejama da apsorbuju više CO₂, lakše podnose sušu i aktiviraju enzime za rast.
Jednostavno izmiksajte koru banane u kašu i nanesite je oko zemlje svake dve-tri nedelje, piše Ekspres.
Bonus video: