Uoči Božića, pak, za Badnje veče pripremana je badnjača, obično u obliku dvostruke ili trostruke pletenice na čijem jednom kraju je obavezno bio zaboden orah kao znak mudrosti, mira, plodnosti i dugovečnosti.
Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet koji će ulepšati prazničnu trpezu, ali i podsetiti nas na naše korene.
Potrebni sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
- 400 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 3 kašičice soli
- 700 gr brašna
- 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte pola količine brašna, ulje i so, pa dobro promešajte. Nakon toga dodajte postepeno ostatak brašna i nastavite mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta.
Kad smesa bude toliko gusta da ne može da se mesi, prelijte je sa 2 do 3 kašike ulja, pa je zamesite ovlaš.
Ostavite tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Po želji, možete od testa formirati i pletenicu.
Izbockajte viljuškom, premažite uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta do pola sata.
Pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite, premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite tako da stoji do služenja.