Mnogi ljudi obožavaju borovnice zbog njihovog osvežavajućeg ukusa i brojnih zdravstvenih dobrobiti, no jedna od njihovih mana jeste što se brzo kvare. Zbog njihove osetljive strukture i visokog nivoa vlage, borovnice lako mogu izgubiti svežinu ako se ne čuvaju pravilno ili se predugo drže na sobnoj temperaturi.
Međutim, postoje načini na koje ih možete čuvati da biste sačuvali njihovu svežinu što duže. Način na koji spremate borovnice ima ključnu ulogu u njihovom očuvanju, a neke metode mogu održati borovnice svežima i bez buđi čak do 10 dana, piše Daily Express. Nakon pranja voća, temeljno ga osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do sedam do deset dana.
Prema preporuci časopisa Southern Living, dobro je staviti papirnati ubrus na dno posude pre nego što u nju stavite borovnice jer će on upiti višak vlage.

Shutterstock
"Ako borovnice nećete koristiti odmah, trebali biste pričekati s pranjem dok ne budete spremni za njihovu upotrebu. Tako odlažete kvarenje jer ne unosite dodatnu vlagu u plodove. Ako borovnice čuvate neoprane, ostavite ih u njihovoj originalnoj ambalaži ili u nepropusnoj posudi obloženoj papirnatim ubrusom kako biste ih održali svežima", preporučio je časopis.
Čak i ako izgledaju čisto, borovnice mogu sadržati prljavštinu, štetočine i bakterije. Iako ispiranje u vodi možda neće ukloniti svu neželjenu prljavštinu, može je značajno smanjiti. Ipak, postoje neke tehnike pripreme i pranja koje mogu biti učinkovitije u uklanjanju prljavštine, bakterija i pesticida. Southern Living je preporučio da pregledate borovnice i odstranite one koje nisu u najboljem stanju.
"Stavite borovnice na tanjir i pažljivo uklonite sve koje su smežurane, buđave ili kašaste, kao i stabljike ili listove. Nakon toga ih možete oprati", savetovao je časopis. Borovnice stavite u cediljku kroz koje voda može slobodno prolaziti. Zatim ih isperite hladnom vodom od 15 do 30 sekundi, povremeno ih nežno pomičući.
Možete obaviti temeljnije pranje koristeći otopinu sirćeta ili sode bikarbone. Za otopinu sirćeta, pomešajte jedan deo destilovanog sirćeta s tri razmere hladne vode u velikoj činiji. U otopinu stavite borovnice i ostavite ih da se namaču oko minut, a zatim ih ocedite i temeljno isperite pod hladnom vodom.
Za otopinu sode bikarbone pomešajte pola kašičice sode bikarbone s jednom šoljicom hladne vode u velikoj činiji. Southern Living je preporučio da voće ostavite sa strane da se osuši prirodno i da se pre skladištenja potpuno osuši.
Bonus video:
Možda vas zanima…
