Bez obzira na to da li ste početnik u baštovanstvu ili iskusni profesionalac, uvek postoje biljne misterije koje pokušavamo da rešimo. Ako volite da uzgajate paradajz, možda ste primetili da ponekad puca ili se cepa, ali da li ste se ikada zapitali zašto?
Eksperti sa sajta Martha Stewart su pitali stručnjake za baštovanstvo da im objasne ovaj fenomen, kao i da podele nekoliko trikova kako da ove sezone sprečite da vaši dragoceni plodovi paradajza pucaju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Zašto paradajz puca?
Ukratko, paradajz puca zbog nepravilnosti u zalivanju. „Paradajz često puca zbog naglih promena u količini vode, što izaziva brzi rast i širenje ploda,“ objašnjava Nikhil Arora, suosnivač i direktor kompanije Back to the Roots. To se često dešava kada biljka primi veliku količinu vode nakon perioda suše.
To ne znači nužno da ste vi krivi za prekomerno zalivanje – iznenadna kiša može biti uzrok pucanja paradajza.

Shutterstock
„Kada paradajz prolazi kroz sušan period, a zatim dobije veliku količinu vode (bilo kroz obilnu kišu ili navodnjavanje), unutrašnjost ploda brzo raste kako upija vodu, ali kora ne može da se istegne dovoljno brzo da isprati taj nagli rast,“ kaže Danijel Pauers, osnivač instituta ,,Botanical Institute". „To dovodi do pucanja ili raspucavanja.“
Drugi razlozi za pucanje paradajza manje su povezani sa vodom, a više sa prebrzim rastom, zrelošću ploda, ili samom sortom – jer neke su sklonije pucanju, kao što su čeri i jabučari, kaže Pauers.
„Ponekad paradajz može pući jednostavno zato što prebrzo raste, a ne samo zbog unosa vode,“ dodaje. „To može biti izazvano naglim porastom temperature ili đubrenjem koje podstiče ubrzan rast, što dovodi do pucanja kore.“
Šta da radite ako vam paradajz počne da puca
Ako primetite da su neki plodovi na stabljici počeli da pucaju – šta sada? Najbolje je da ih uberete ranije, čak i ako još nisu potpuno zreli.

Shutterstock
Pukotine i naprsline na kori paradajza mogu dovesti do truljenja i bolesti ako se ostave na biljci. Za paradajz koji je skoro sazreo, ostavite ga na kuhinjskom pultu da nastavi sazrevanje i pažljivo pratite pukotine. Paradajz koji je napukao i dalje je jestiv, ali se uverite da nema kiselkast miris ili curenje iz pukotine.
Sorte paradajza koje su manje sklone pucanju
Ako želite da gajite sorte koje ređe pucaju, razmislite o sledećim vrstama:
- Roma
- San Marzano
- Šljivar
- ,,Big Beef"
- ,,Big Boy"
- Zlatni jubilej
- Čeri
- Žuti čeri
- Selebriti
Kako sprečiti pucanje paradajza
Doslednost je ključ za sprečavanje pucanja paradajza, kaže Arora. „Važno je da održavate ravnomernu vlažnost zemljišta redovnim zalivanjem i da izbegavate nagle promene,“ ističe on. Paradajz će mnogo lakše podneti iznenadnu kišu ako je prethodno redovno zalivan.

Shutterstock
Jedan od trikova koji preporučuju i Arora i Pauers jeste malčiranje oko biljaka. „Malčiranje oko osnove biljaka pomaže u regulaciji vlažnosti zemljišta, a takođe možete dodati kvalitetan organski kompost kako biste povećali sposobnost zemljišta da zadržava vodu,“ kaže Arora.
Bonus video: