Japanska dunja je ukrasni grm poreklom iz istočne Azije, poznat po raskošnim prolećnim cvetovima koji niču pre listanja.
- Idealni uslovi za japansku dunju su sunčana ili polusenovita mesta i plodno, dobro drenirano zemljište. Dobro podnosi zimu, visoke temperature i sušu.
- Sadnja se preporučuje u rano proleće ili jesen, uz dodatak organske materije i đubriva u zemlji. Tokom prve godine, potrebno je redovno zalivanje.
- Prihrana se vrši tri puta godišnje – u proleće đubrivom bogatim azotom, a tokom leta i jeseni đubrivima sa više fosfora i kalijuma. Nakon cvetanja, biljku treba orezivati radi boljeg oblika i rasta.
- U hladnijim krajevima preporučuje se malčiranje korena pred zimu.
- Japanska dunja se razmnožava semenom, reznicama ili povaljenicama, a daje i jestive, ali vrlo tvrde plodove – nalik malim jabukama. Plodovi imaju intenzivnu aromu i najčešće se koriste za džemove, kompote i likere, a bogati su vitaminom C, pektinom i kiselinama.

Shutterstock/bogodiza
Japanska dunja je dekorativna, otporna i korisna biljka koja lepo izgleda, a uz minimalnu negu može dati i upotrebljive, aromatične plodove.
Bonus video:
Možda vas zanima…
