Smokve su neizostavan simbol leta i sunčanih dana, a zbog svog porekla često ih vezujemo za more i mediteransku kuhinju. Ipak, smokve sve češće uspevaju i na kontinentu, pa ih možemo sresti i u mnogim dvorištima širom Srbije. Dok su plodovi već poznati u domaćinstvima – bilo da se jedu sveži, sušeni ili prerađeni u džemove – mnogo ređe koristimo ono što je jednako zanimljivo i korisno: listove smokve.
Možda vas iznenadi podatak da su listovi smokve jestivi i da mogu biti sjajan dodatak jelima i pićima. Njihov blag, aromatičan ukus podseća na kombinaciju kokosa i vanile, a često se koriste za pripremu sirupa koji može poslužiti kao prirodan zaslađivač.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kako se pravi sirup od listova smokve?
Za sirup će vam biti potrebno oko 70 grama svežih listova smokve (dve pune šake), koje treba ubrati sa peteljkama. Operite ih i stavite u šerpu, pa nalijte vodu tako da listovi budu potpuno potopljeni. Kuvajte dok voda ne proključa i ne dobije blago žućkastu nijansu. Tada izvadite listove, a u tečnost dodajte smeđi šećer – oko kilogram šećera na litar tečnosti. Kuvajte dok ne dobijete gustinu sirupa, zatim ostavite da se ohladi i sipajte u staklenu flašu.
Gde sve možete koristiti ovaj sirup?
Sirup od smokvinog lista možete koristiti na razne načine – kao prirodnu zamenu za klasičan šećer. Dodaje se u kafu, čaj, ovsene pahuljice, jogurt, kao preliv za palačinke, voćne salate ili čak kao dodatak u marinadama i koktelima.
I još nešto…
Listovi smokve vekovima se koriste u tradicionalnim kuhinjama i narodnoj medicini, a savremena istraživanja ukazuju da sadrže korisne biljne komponente, poput polifenola i vlakana. Ipak, važno je znati da se ovakvi sirupi koriste kao dodatak ishrani, a ne kao zamena za terapiju. Osobe koje imaju zdravstvene tegobe uvek bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre uvođenja bilo kakvih biljnih preparata u ishranu.