Ako se grejete na drva, verovatno imate pepeo koji ostane nakon sagorevanja. Nemojte ga bacati – iskoristite ga za đubrenje paradajza. Evo kako to da uradite:
Đubrenje zemljišta
Pepeo sadrži hranljive sastojke koje paradajz lako upija. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom – elementima koji održavaju biljku zdravom, povećavaju prinos (neki tvrde čak i duplo), i jačaju listove, čineći ih otpornijim i efikasnijim u upijanju sunčeve svetlosti.
Poboljšajte kiselost zemljišta
Paradajz voli blago kiselo tlo – idealan pH treba da bude nešto ispod 7. Ako vaša biljka ne uspeva kako treba, dodajte drveni pepeo kako biste poboljšali uslove za rast.
Protiv štetočina
Drveni pepeo je odličan za teranje puževa i drugih baštenskih štetočina. Ipak, ne deluje ako se pokvasi – zato ga pospite tek nakon zalivanja ili kiše. Pazite da pepeo ne dospe na listove i stabljike paradajza jer može da ih ošteti.
