Da drvena daska za sečenje ne bi zadržavala i širila miris crnog luka, evo nekoliko efikasnih saveta za čišćenje i neutralisanje mirisa:
1. So i limun – prirodni dezinfekcion duo
- Pospite dasku krupnom morskom solju.
- Presecite limun na pola i istrljajte so po dasci limunom.
- Ostavite 5–10 minuta, pa isperite toplom vodom i osušite.
2. Soda bikarbona
- Napravite pastu od sode bikarbone i malo vode.
- Utrljajte je u dasku sunđerom ili četkicom.
- Ostavite da deluje 10 minuta, isperite i dobro osušite.
3. Sirće
- Prebrišite dasku krpom natopljenom u alkoholno sirće (ili jabukovo sirće).
- Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite.
4. Izbegavajte upijanje vlage
- Nikada ne ostavljajte dasku da stoji mokra – obavezno je osušite odmah posle pranja.
- Povremeno je namažite s malo mineralnog ulja za daske (ili kokosovog ulja) kako bi ostala zaštićena i manje upijala mirise i tečnosti.
Bonus video:
