Proleće je vreme kada cveta maslačak. Često šetamo, a da ni ne obratimo pažnju na ovu biljku. Ipak, maslačak je pravi saveznik kada je reč o vašem zdravlju.
Jedan od načina da ga iskoristite jeste da napravite ukusan džem koji pomaže regeneraciju ćelija jetre i pročišćava krv.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Recept za džem od maslačka:
Otrgnite 300 žutih cvetova maslačka, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Sutradan ih dobro procedite i prelijte sa pola litre tople prokuvane vode. Kuvajte 15–20 minuta, pa dodajte kilogram šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom) i kašičicu limuntusa, pa kuvajte još pet minuta.
Kada džem poprimi boju meda, prekinite kuvanje. Sačekajte da se ohladi, pa ga procedite kroz gazu ili cediljku. Tu tečnost prokuvajte još dva minuta – vaš džem od maslačka je gotov.
Saveti:
Maslačak berite dalje od puteva, kako biste izbegli zagađenje.
Najbolje ga je konzumirati ujutru na prazan stomak, razmućen u šoljici zelenog čaja. Na taj način ima protivupalno, tonizirajuće i detoksikaciono dejstvo, pomaže u čišćenju jetre, izbacuje toksine, pa čak i radionuklide, i deluje kao blag diuretik.
Koristan je za prevenciju astme i bronhitisa – preporučuje se da pojedete dve velike kašike ujutru. Vaša jetra će vam biti zahvalna – biće čista, zdrava i snažna!
