Mladi luk je neizostavan na stolu u ovom periodu godine. Ali mnogi ne znaju kako da ga čuvaju duže vreme, a da mladi luk zadrži svežinu. Postoji jednostavan trik s papirnatim ubrusima.
Kako čuvati mladi luk?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Trik sa ubrusom primenjuju kuvari u restoranima jer produžava rok trajanja mladog luka i obezbeđuje da duže vreme ostane hrskav i aromatičan. Jedan od njih nam je objasnio šta treba uraditi. Nakon što donesete kući svež mladi luk sa pijace ili ga uberete u bašti, odsecite sve uvele delove i one koji su promenili boju. Zatim ga osušite čistim ubrusom kako biste uklonili višak vlage. Nakon toga ga zamotajte u vlažan papirnati ubrus, pazeći da luk bude potpuno u ubrusu.
Kako deluje ovaj trik?
Vlažni papirnati ubrus pruža zaštitnu barijeru za sprečavanje gubitka vlage i istovremeno održava idealan nivo vlažnosti kako bi mladi luk ostao hrskav i hidriran. Takođe, omaže u apsorpciji viška vlage koja se može nakupiti i tako sprečava da luk postane mokar i da se ubuđa. Nakon što ga zamotate u vlažni papirnati ubrus, mladi luk možete čuvati u frižideru u plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi. Papirnati ubrus treba proveriti i zameniti ako se osuši kako bi se obezbedila optimalna svežina. Ova metoda pomaže da mladi luk ostane svež i hrskav skoro dve nedelje.
Video: