Jabukovo sirće i med poznati su po svojim lekovitim svojstvima, a njihova kombinacija može doneti niz dobrobiti za zdravlje. Osim što jačaju organizam, mogu podstaći i brži metabolizam. No, važno je napomenuti kako ova mešavina nije pogodna za svakoga.
Prirodni izvor vrednih hranljivih materija
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Jabukovo sirće sadrži vitamine B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamin C i minerale poput gvožđa, natrijuma, kalcijuma i fosfora.
Takođe je bogat fenolnim spojevima, pektinima i aminokiselinama. Njegov oštar miris i kiselkast ukus mogu se ublažiti dodatkom meda – prirodne namirnice bogate nutrijentima.

Shutterstock
Med sadrži fruktozu i glukozu, ali i niz minerala (magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum, mangan, bakar, cink) i vitamine C, B1, B2 i B6.
Ova kombinacija korisnih spojeva daje napitku od jabukovog sirćeta i meda potencijalno pozitivan učinak na zdravlje. Ipak, naučni dokazi o svim navedenim učincima još su ograničeni.
Podrška pri mršavljenju
Jabukovo sirće često se koristi kao pomoć pri regulaciji telesne mase. Japansko istraživanje sprovedeno tokom 12 nedelja pokazalo je da su ispitanici koji su svakodnevno pili dve kašike sirćeta razređene u 500 ml vode izgubili u proseku 0,9 % telesne masti.
Sirće može usporiti apsorpciju hranljivih materija, produžiti osećaj sitosti i tako smanjiti unos kalorija. Ako se napitku doda med, preporučuje se umerenost zbog njegove visoke energetske vrednosti.
Bonus video: