Mladi luk neizostavan je sastojak prolećnih jela i salata, a posebno onih uskršnjih. No, veliki broj domaćica ne zna kako da ga sačuva na duže vreme, piše Express.
Srećom, jednostavan, ali učinkovit trik s papirnatim ubrusima pobrinuće se da mladi luk brzo ne uvene.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Taj trik, koji iskusni kuvari nazivaju "prekretnicom", nudi jednostavno rešenje za produženje roka trajanja mladog luka i obezbeđuje da duže vreme ostane hrskav i aromatičan.
Nakon što donesete kući sveži mladi luk sa pijace ili ga uberete iz bašte, odsecite sve uvenule delove i one koji su promenili boju. Zatim ga nežno osušite čistim ubrusom kako biste uklonili višak vlage.

Shutterstock
Nakon toga, mladi luk zamotajte u vlažan papirnati ubrus, pazeći da je potpuno zatvoren.
Kako čuvati mladi luk?
Vlažni papirnati ubrus ima dvostruku svrhu. On pruža zaštitnu barijeru za sprečavanje gubitka vlage i istovremeno održava idealan nivo vlažnosti kako bi mladi luk ostao hrskav i hidriran.
Osim toga, papirnati ubrus pomaže u apsorpciji viška vlage koja se može nakupiti i tako sprečava da luk postane mokar ili sluzav.
Nakon što ga zamotate u vlažni papirnati ubrus, mladi luk možete čuvati u frižideru u plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi.
Papirnati ubrus treba proveriti i zameniti ako se osuši kako bi se obezbedila optimalna svežina. Ova metoda pomaže da mladi luk ostane svež i hrskav skoro dve nedelje.
Bonus video: